Roklanská nádrž

Roklanská nádrž se nachází jižně od Medvědí hory a západně od Novohuťských močálů v nadmořské výšce 1.173 m. Velká nádrž o obsahu cca 14.000 m3, vybudovaná na čtrnáct kilometrů dlouhém Roklanském potoce, který se u Modravy vlévá do Vydry. Nádrž je nepravidelného tvaru, na západní straně její hranice vytváří ostrou špičku. Zamokřené dno nádrže je porostlé nízkou vegetací. Společně s Rokytskou nádrží byla největší ze všech nádrží. Dodávala vodu po dobu 10 až 12 hodin. Linie její hráze o délce cca 115 m je prohnutá, zprůměrovaná osa je situovaná zhruba ve směru JV – SZ. Hráz je uměle sypaná s kamenným jádrem (v místě protržení šířky 2,3 m), lichoběžníkového tvaru, koruna hráze je široká cca 3,0 m, v patě má šířku cca 11,5 m, výška hráze je cca 3,5 až 4,0 m. Mírně severozápadně od středu hráze byl v hrázi umístěn odtok. V jeho místě byla hráz uměle protržena. Původní konstrukce propusti je značně nečitelná. Na jihovýchodní straně destrukce se dochovala pouze torza výdřevy propusti s roštem z devíti příčných trámů, propojených na čepy s trámy podélnými, dochovala se i část trámového dna propusti a náznaky jakýchsi komor o délkách 185 až 260 cm, vymezených torzy svislých roubených stěn. Na okraji západní strany destrukce ze strany nádrže se dochoval drobný, kamenem vyzděný kanálek, proti němu na opačné straně hráze je osazeno novější šoupě s kruhovým uzavíracím kolem. Na západním okraji hráze se dochoval bezpečnostní přepad šířky cca 2 m se dnem vyloženým hraněnými trámy, jehož úroveň je cca 70 cm pod úrovní koruny hráze. Za přepadem na vnější straně hráze se dochovalo 10,70 m dlouhé koryto odtoku se skloněným dnem vyloženým trámy, jehož horní úroveň dna vytváří s úrovní přepadu stupeň o výšce 90 cm.