Luzenská nádrž

Luzenská nádrž (zvaná též nádrž Březník) byla vybudována v zamokřeném Luzenském údolí, jižně od levostranného přítoku Březového a Březnického (Černého) potoka, severozápadně od vrchu Velká Mokrůvka, poblíže státní hranice se Spolkovou republikou Německo. Nádrž ani hráz nejsou geodeticky zaměřeny a zakresleny v katastrální mapě, její hranice byla vyznačena pomocí GPS přímo v terénu. V mapových podkladech z let 1876 – 88 není tato nádrž zakreslena, přičemž ostatních sedm nádrží označených jako „schwele“ v mapě zakresleno je. Nádrž, jejíž objem je udáván na 21 000 m3, má protáhlý tvar s delší stranou ve směru S – J. Severním směrem jí protéká Luzný potok, který se v dolní části toku přejmenovává na Modravský potok. Nádrž je bez vody, její povrch je porostlý vysokými travinami. Hráz je umístěna na severní straně nádrže, s podélnou osou orientovanou ve směru SVVV – JZZZ. Délka hráze 72 m, s osou velmi mírně prohnutou. Hráz je uměle sypaná, lichoběžníkového tvaru, horní koruna má šířku 2,3 m, u základny má hráz šířku 17 m, její výška v nejhlubším bodě je cca 4,2 m. Zhruba ve středu byl umístěn odtok, v současné době je v tomto místě hráz v délce cca 9,5 m prokopána. V místě bývalého odtoku se dochovalo torzo dřevěného roštu s částí trámové výdřevy dna o šířce 120 cm, vysledovatelné jsou v terénu i obrysy jakýchsi dvou komor. Na východním konci hráze se dochoval bezpečnostní přepad o šířce 4,3 m s úrovní dna 130 cm pod úrovní koruny hráze. Tato pevná úroveň přepadu určovala výšku hladiny vody v nádrži. Na přepad navazuje 10,5 m dlouhý odtokový kanál šířky 2,8 m, vymezený zvýšenými postranními zemními stěnami. Rozdíl úrovně dna přepadu a odtoku je 45 cm. Ve dně odtoku se místně dochovala výdřeva.