Novohuťská nádrž

Novohuťská nádrž o objemu 15 000 m3 byla vybudována na Novohuťském potoce v Modravském polesí, pod severozápadním svahem Studené hory, severovýchodně od Novohuťských močálů. Je lichoběžníkového tvaru, bez vody, zamokřené dno je porostlé vysokými travinami a náletovými dřevinami. Protéká jí meandrující koryto Novohuťského potoka, který níže vtéká do Roklanského potoka. Hráz je dlouhá asi 57 m, je uměle sypaná, lichoběžníkového průřezu, s horní korunou širokou 3,0 m s dolní základnou cca 13,0 m, její největší výška je cca 4,0 m. Vedena je v přímé linii, s podélnou osou orientovanou ve směru V – Z. Propusť nádrže byla uměle protržena, potok nyní volně protéká. Na levé straně otvoru se dochovala ve vegetaci zarostlá část železného mechanismu původního ovládání stavidla. Zhruba 6,5 m od hráze v ose bývalého odtoku je koryto potoka silně rozšířeno a prohloubeno, přepad do něho je vydřevněný. Při západním konci hráze se dochoval bezpečnostní přepad o dolní šířce 120 cm a horní šířce 300 cm s dochovaným bedněným dnem fošnami. Úroveň dna přepadu je 110 cm pod nynější korunou hráze. Tato pevná úroveň přepadu určovala výšku hladiny vody v nádrži. Pokračující koryto od přepadu se velkým obloukem napojuje do rozšířeného a prohloubeného pokračujícího koryta potoka.