měšťanský dům

Nárožní budova je situována na jihozápadní straně Náměstí při ústí do Krumlovské ulice. Jednopatrový objekt s barokizující fasádou má sedlovou střechu a směrem do náměstí jej ukončuje volutový štít. Severně od budovy se nacházel vjezd do dvora, který je však dnes zrušen a tento prostor slouží jako spojovací trakt s vedlejší budovou. Exteriér: Jedná se patrový nárožní objekt obdélného půdorysu. Dům je podsklepen, je zastřešen sedlovou střechou z bobrovek. Střešní rovinu prolamují střešní okna. Hlavní průčelí je tříosé, horizontálně členěno římsami a vertikálně pilastry. Pilastry jsou rozmístěny nepravidelně, nachází se na nárožích a mezi druhým a třetím oknem. Okenní otvory v přízemí i v patře jsou vyplněné dřevěnými dvoukřídlými okny. Každé okenní křídlo je třídílné. Okna jsou umístěna ve špaletách, okenní otvory doplňují jednoduché štukové šambrány s pásky. Každé okno má profilovanou zvlněnou štukovou nadokenní římsu se střapci či kapkami na koncích. Přízemí ukončuje profilovaná římsa. Rozvržení oken a pilastrů je v patře stejné jako v přízemí. Korunní římsa nad patrem je mohutně profilovaná. Průčelí ukončuje dvouetážový volutový štít. Nižší úroveň štítu je členěna pilastry, mezi nimi se nachází dvě pravoúhlá okénka ve špaletách. Okolo okenních otvorů jsou štukové šambrány, nad okénky zvlněné štukové římsy. Mezi okny je umístěn obrázek stojícícho sv. Václava s praporem v levé ruce. Obrázek je orámován štukovým rámccem ve tvaru vertikálně protáhlého čtyřlístku. Nad spodní částí štítu je profilovaná římsa. Horní část štítu má uprostřed malý otevřený okenní otvor ve tvaru čtyřlístku, otvor doplněn profilovanou štukovou šambránou. Podél horních hran celého štítu vede profilovaný štukový pásek. U spodních hran štítu, na římse ukončující spodní díl štítu a ve vrcholu štítu jsou čučky. Boční průčelí směrem do Krumlovské ulice je umístěno v mírném svahu, který se svažuje směrem k náměstí. Okna přízemí jsou proto umístěna nízko nad zemí, dotýkají se předstupujícího soklu. Okna bočního průčelí jsou stejného provedení jako okna hlavního průčelí, okna v přízemí bez nadokenních říms. Rozvržení otvorů v bočním průčelí je nepravidelné. V lévém rohu přízemí jsou jednokřídlé prosklené dveře, vpravo od nich dvě okna. V levé polovině patra jsou dvě okna, v pravé polovině jedno okno.Průčelí je členěno opět vertikálně pilastry, které procházejí přízemím i patrem. Pilastry jsou umístěné na jihovýchodním nároží a mezi dveřmi a prvním oknem v přízemí. Horizontální členění představuje profilovaná kordonová římsa a jednoduchá korunní římsa.