venkovská usedlost

Jde o bývalou zemědělskou usedlost s podélně (okapově) orientovaným domem s valbovou střechou, stojícím v rámci řadové zástavby v severní řadě domů podél návsi. Hlavní uliční průčelí prošlo výraznou úpravou. Původně jej prolamovala trojice oken, dnes jsou okna 2 a jsou novodobá, zcela nevyhovující. Na pravou část uličního průčelí navazovala vjezdová brána do dvora s nadpražím. Dnes zachována pouze brána (již novodobá) se sloupky bez typického nadpraží. V současné době tvoří usedlost podélné křídlo se světnicí, přilehlá vjezdová brána a jako součást příčného křídla síň s bývalou komorou a přední část hospodářského traktu adaptovaného k obytným účelům. Ostatní hospodářské objekty (zadní chlévy a stodola) byly v průběhu druhé poloviny 20. století postupně snášeny. Dochoval se pouze zbytek obvodového zdiva z lomového kamene. Usedlost reprezentuje tradiční lokální trojhranné obestavění dvora s podélně orientovaným domem završeným valbovou střechou a vstupem z dvorního prostoru do síně v příčném křídle (v zadní části síně byla umístěna černá kuchyně). Jde o formu domu (se světnicí a komorou v podélném uličním traktu), která se vývojově ustálila v první polovině 19. století a je v rámci území širšího Znojemska nejvíce zastoupena ve Štítarech.