venkovská usedlost

Usedlost s podélně orientovaným domem završeným valbovou střechou (bobrovka) je součástí řadové zástavby návsi. K průčelí domu je těsně přimknutá vstupní branka a mohutná vjezdová brána s nadpražím. Hlavní uliční fasáda je hladká členěná plochými lizénami na 2 pole (lemují i nároží), prolamuje ji trojice šestitabulkových oken s plochými šambránami. Po polovině 20. století postupně zanikla většina hospodářských budov, stodola i chlévy v příčném hospodářském traktu. Příčné křídlo uzavírá ruina kamenného zdiva s pozůstatkem valených kleneb z plných pálených cihel klenutých do ocelových traverz. V obytných prostorách se stavebně uplatnila také nepálená cihla. Usedlost reprezentuje tradiční lokální trojhranné obestavění dvora s podélně orientovaným domem završeným valbovou střechou a vstupem z dvorního prostoru do síně v příčném křídle (v zadní části síně byla umístěna černá kuchyně). Jde o formu domu (se světnicí a komorou v podélném uličním traktu), která se vývojově ustálila v první polovině 19. století a je v rámci území širšího Znojemska nejvíce zastoupena ve Štítarech.