palác Rajský dům

Torzo mohutné stavby vyzděné z lomového kamene na vápennou maltu, vystavěné nad půdorysem písmene „D“, který vznikl přístavbou ke starší plášťové hradbě situované před hranou ostrožny a respektující její půdorys. Dochovala se část obvodového zdiva (bez omítek) v rozsahu čtyř podlaží a sklepy (vylámané ve skále) přístupné přímo z horního nádvoří. Severovýchodní část stavby (zdiva) je dnes téměř zcela rozbořena. K jihovýchodnímu „nároží“ paláce přímo přiléhá pozdně renesanční obytná přístavba (Huertovo křídlo) a severozápadně od paláce stojí kamenný most k věži. Ve zdivu vidět otvory po lešeňových nosnících a stavební vrstvy, místy je patrné doplňování a přezívání. Jižní průčelí obrácené do horního nádvoří má v půdorysu přímkový průběh a založeno je na předsazené, vyvýšené a z čela obezděné skalce. V úrovni nádvoří jsou tři osy, vpravo dva segmentem sklenuté vstupy do sklepů vylámaných ve skále, vlevo segmentem sklenutý vstup na kamenné schodiště stoupající ke vstupu do přízemí paláce. Zcela vlevo zeď přistavěna k fragmentu zdiva, který byl patrně bránou. Dnešní vstup do paláce je dnes v zazdívce (smíšené zdivo) velkého mírně hrotitého otvoru (kamenné zdivo), jedná se o na výšku obdélný vstup s nepravidelným cihelným segmentovým záklenkem uzavřeným novodobými jednokřídlými prkennými dveřmi. Nad vstupem dva protáhlé štěrbinové otvory. Na zazdívce dochován fragment hladké omítky, který přechází i na zdivo velkého mírně hrotitého otvoru. Vlevo vstupu paláce vidět cihelnou vyzdívku. Vpravo od vstupu vystupuje ze zdiva přízemí skalka, nad ní jsou dva druhotně proražené na výšku obdélné slepé otvory s cihlami v ostění a přímými kamennými záklenky. Zbytek průčelí je zakryt přístavbou Huertova křídla, sled kapes ve zdivu paláce snad může být pozůstatkem kryté chodby přiléhající k průčelí a navazující na arkádovou chodbu Huertova křídla. V prvním patře celkem čtyři osy 1-2-1. V pravé krajní ose (nad slepým oknem v pravé ose přízemí) úzké na výšku obdélné okno s kamenným ostěním. Ve dvou levých osách na výšku obdélné okenní otvory s kamenným ostěním. Ve třetí ose od západu druhotně proražený a později zaslepený na výšku obdélný otvor s cihelným ostěním a přímým záklenkem. Pod střechou Huertova křídla skryto ještě malé okénko s hrotitým ostěním. Ve druhém patře dvě osy, u levého krajního nároží velký pravoúhlý otvor s mírně lomeným nadpražím (mladší úpravy), jedná se o vstup, který původně snad ústil na ochoz hradby. Vpravo na výšku obdélný okenní otvor s kamenným ostěním s pozůstatkem po svislém dělícím profilovaném prutu. V úrovni stropů druhého patra dva na výšku orientované štěrbinové otvory. Ve třetím patře jsou tři okenní osy a zdivo je zde zeslabeno. Okna slepá, v levé krajní ose nově přizděn segmentový záklenek, zbylá dvě okna zachována jen ve spodní části. Mezi úrovní druhého a třetího patra dva na výšku orientované štěrbinové otvory. Zeslabené patro bylo dříve uváděno jako druhotně nastavěné. Průběh západního severozápadního a severního průčelí je nad zaobleným půdorysem a je vytvořen průběhem původní hradby respektující tvar skalnatého výběžku ostrožny. Ve spodní části zdiva (cca 1/2) jsou dobře viditelné stavební etapy při zdění, ale otvory po lešení zde nejsou vidět. Severní část průčelí má představěnou parkánovou zeď. V prvním patře dva na výšku obdélné otvory s cihlami upraveným ostěním a přímými cihelnými záklenky. Pod otvory vždy dvojice kapes pro krakorce, otvory byly druhotně zvětšeny, původně se snad jednalo o prevety. Ve zbylé části průčelí otvory nejsou. Ve druhém patře je vstup na most a vlevo od něj (severní str.) jsou v osách nad otvory prvního patra dva menší pravoúhlé okenní otvory, levé okno má kamenné profilované ostění, pravé okno má ostění z lomového kamene. Přibližně od úrovně nadpraží výše zmíněných oken začínají být ve zdivu vidět otvory po nosnících lešení, ale stavební vrstvy jsou již místy méně patrné (přezdívání spárování). Vstup na most je na severozápadní straně, jedná se o otvor s mírně lomeným záklenkem (ostění vyzděno z lomového kamene) situovaný ve vysoké pravoúhlé vpadlině pro padací mostek a s jednou dochovanou kamennou konzolou v patě otvoru. Záklenek vstupu a ostění jsou výsledkem mladších úprav stejně jako zdivo nad nadpražím – opětovně dozděno ve 20. stol. Vpravo od vstupu na most, tzn. při jižním nároží západního průčelí je segmentem sklenutý vstup (druhotně upravovaný) do chodbičky v síle zdi, pod nímž jsou ve zdivu vidět čtyři kapsy s fragmenty trámů a pod nimi na výšku obdélné vpadliny pro vzpěry. Po stranách krajních kapes ve zdivu vidět svislé spáry. Úroveň vstupu a zaniklé vykonzolované konstrukce je oproti mostu zvýšena. Ve třetím patře na severní straně tři segmentem sklenuté okenní otvory (ostění lomový kámen), na severozápadní straně v ose nad vstupem na most jedno a v západní části ještě dvě taková okna (krajní slepé).