dům

Usedlost s podélně orientovaným domem završeným valbovou střechou, k němuž přiléhají v podélné ose zaklenutá masivní vjezdová brána a vstupní branka se zděným nadpražím je součástí severní uliční fronty řadové zástavby návsi. Na vlastní dům s půdorysem ve tvaru L navazují budovy hospodářského křídla, kolmo uzavírá dvůr příčně průjezdná stodola. Tradičním stavebním materiálem je kámen, v menší míře nepálená a pálená cihla. Usedlost reprezentuje tradiční lokální trojhranné obestavění dvora s podélně orientovaným domem završeným valbovou střechou a vstupem z dvorního prostoru do síně v příčném křídle (v zadní části síně byla umístěna černá kuchyně). Charakteristická je přilehlá vjezdová brána a branka (se zděným nadpražím). Jde o formu domu (se světnicí a komorou v podélném uličním traktu), která se vývojově ustálila v první polovině 19. století a je v rámci území širšího Znojemska nejvíce zastoupena ve Štítarech.