venkovská usedlost

Podélně (okapově) orientovaný dům bývalé zemědělské usedlosti je společně s přilehlou vjezdovou bránou součástí základní stavební linie severní části návsi. Tříprostorová dispozice domu (síň zastropená valenou klenbou s lunetami, světnice s dřevěným trámovým stropem s deskovým záklopem a bývalá komora) je na rozdíl od ostatních podélně orientovaných domů návsi situovaná v rámci okapové polohy. Hlavní uliční průčelí prolamují 3 okenní osy a přibližně ve středu vchodové dveře. Šestitabulková okna osvětlují světnici a komoru napravo od vstupu do síně. Hlavní uliční průčelí má hladkou světlezelenou fasádu, rozdělenou do 3 polí pomocí jednoduchých hladkých lizén, které jsou i při nárožích. Valbová střecha je nyní kryta pálenou taškou. Součástí střechy nad obytným křídlem je nůžková konstrukce krovu dendrochronologicky datovaná do třicátých let 19. století. Na hlavní uliční průčelí navazuje ostění vstupní brány, které bylo opatřeno rovným nadpražím. Dnes je vstupní brána volná bez krytého nadpraží, zůstaly zachovány pouze boční pilíře. Tradiční obytné prostory byly při posledních opravách v úvodu 21. století rozšířeny o přední část bývalého příčného hospodářského traktu se stájovými klenbami (valené cihelné klenby do ocelových traverz). Místo po odbourané zadní části hospodářského křídla nahradil bazén. Zbytky kamenného zdiva stodoly na konci dvora doplnily pálené cihly a poté byla stavba zastřešena pultovou střechou.