dům

Objekt je součástí západní fronty protáhlého širšího městského prostoru podél Kryrské, dříve Dlouhé ulice. Nachází se v jeho jižní čtvrtině. Je solitérní, ale jeho podélná fasáda dodržuje uliční čáru. Od vlastní vozovky má odstup patnácti metrů. Je osazen skoro na rovině. Hlavním akcentem jeho fasády je soška sv. Floriána. Dům je obdélný, patrový, osově komponovaný, krytý polovalbou. Případné podsklepení se nepromítá do fasády soklu. Je zděný, hladce omítaný, natřen v barevné kombinaci chladně žluté a bílé. Sokl, ostění portálu a parapetní římsy jsou starorůžové. Patro je od úrovně spodního lizénového rámu nepatrně mělce ustoupené. Sedlová střecha obvyklého sklonu s polovalbami je kryta červenou keramickou pálenou taškou bobrovkou, kladenou jednoduše. Přední plochu prostupuje pouze odvětrávací kruhový komínek s azbestovou hlavicí, zadní plochu za hřebenem omítaný komín obdélného průřezu a k němu přidružený výlezový otvor. Hlavní průčelí je horizontálně rozčleněno na sokl, kordonovou lizénu a fabionovou římsu. Vertikálně podepírají lizénu a římsu prosté lizény obdobné šířky a tato soustava tvoří rámce jednotlivých podlaží. Okenní osy jsou rozmístěny symetricky v rytmu 2 – 1 – 2. Okna mají ze tří stran prosté rámování, spodní stranu tvoří odstupněná parapetní římsa. Dveřní otvor má portál tvořený pravoúhlým kamenným ostěním lemovaným páskem, s uchy a iluzivním klenákem. Nadpraží nese iniciály JV a na klenáku jsou vysekány číslice 18 a 20, zřejmě jde o letopočet. V patře nad hlavním vstupem je v ose kompozice rozměrná nika, valeně zaklenutá, prostě rámovaná s pomocí přesahů zdůrazněnou spodní částí. Jde v podstatě o okno opatřené výplní na vnitřním líci zdi. Okno však zakrývá soška sv. Floriána, umístěná v nice. Na čtvercovém římsovém podstavci stojí sv. Florián s pravou nohou nakročenou, před levou nohu je umístěn hořící dům. Florián ho polévá vodou z vědra, které svírá v levé ruce. Pravou ruku má pozdviženou a přidržuje s ní prapor. Soška má spíše lidový charakter a je patrně novodobě polychromovaná.