tvrziště

Zahrada u domu č. p. 159 se nachází v západním cípu historického jádra obce, přibližně sto padesát metrů od náměstí Míru. Mezi domem č. p. 159 a náměstím stojí několik bytových domů, které smazaly původní strukturu této části města. Jižně přes ulici proti pozemku lemuje zadní hranu zástavby břeh Máslového rybníka. Dva pozemky, které se uvádějí jako možné místo někdejšího tvrziště, jsou rozděleny plotem zahrady. Pozemek č. 5676/2 je vně oplocení, jde o veřejnou travnatou plochu mezi chodníkem a zahradou. Je přibližně rovinný. Pozemek č. 5676/1 je naopak soukromou zahradou domu č. p. 159. Nevysoká podezdívka plotu je zároveň opěrnou zídkou, za ní se terén ještě zvedá až do úrovně zvýšeného přízemí domu, kde pokračuje jako rovinný. Svah je zatravněn a dále pohled zakrývají vysazené mladé smrčky. V době dokumentace nebyl pozemek přístupný. Podle údajů v evidenčním listu památky byly relikty sklepního zdiva na místě nalezené označeny za tvrziště na základě ústního podání starousedlíků. Šlo o sklepení, zaklenuté valeně, neomítané. Již tehdy bylo špatně přístupné, s narušeným schodištěm, ve sklepě byla voda. V současnosti nebylo možné ověřit, zda jsou tyto relikty dosud přístupné, nebo zda jsou zavalené a včetně vstupu skryté pod travnatou plochou.