sýpka

Sýpka stojí západně od románského kostela sv. Jakuba Většího. Objekt je součástí rozsáhlého hospodářského areálu, z něhož je památkově chráněna pouze budova sýpky. Jedná se o patrový objekt s polovalbovou střechou, štítem je orientovaný ke komunikaci a k románskému kostelu. Sýpka tvoří jižní hranici hospodářského areálu uvedeného branou s nespojitě rozmístěnými budovami v prostoru rozsáhlého dvora. Půdorysně obdélná stavba zděná ze smíšeného zdiva s polovalbovou střechou s taškovou krytinou v ose střechy se tyčí hranolový omítaný komín. Střešní rovina je rozrušena úzkými větracími chmelovými vikýři. Střechu a stěny odděluje výrazná korunní římsa. Torzálně se dochovaly omítky pod římsou a ve vyšších patrech. Z nich lze vyčíst řešení používající pilastry (eventuálně lizény) k členění fasády. Okenní otvory jsou řešeny vesměs shodně, liší se jen jejich rozměry. Výplň tvoří kovaná mříž. Východní štítové průčelí je dvouosé, nad soklovou částí jsou dvě úzká okna. A pravoúhlé otvory zaklenuté stlačeným obloukem, patro má tvory větší, znovu pravoúhle zaklenuté stlačeným obloukem. Ve štítu jsou rovněž dva obdobně řešené okenní otvory. Jižní okapní průčelí je rozrušeno jen okenními otvory. Členěním je čtyřosé, v podstřeší je torzálně dochována omítka s bílým nátěrem. K západnímu štítovému průčelí byla přistavěna hranolová bouda z vlnitého plechu. Severní okapní průčelí je vstupní, členěním je čtyřosé. Portál je zcela vpravo v přízemí. Ostění je pískovcové s jedním uchem v horní levé svislé části. V podstřeší se dochovaly zbytky omítky a bílého nátěru.