krucifix

Kamenný kříž s korpusem Krista se nachází před domem čp. 44. Sokl i kříž jsou z pískovce. Sokl je bohatě zdobený s profilovanou patkou. Ve spodní části jsou stěny soklu konkávně prohnuté, při vrcholu střední části jej po stranách zdobí voluty. Pod volutami na obou stranách obdélníková prázdná nápisová pole s nahoře a dole dovnitř vykrojeným půlobloukem. Na čelní stěne střední části soklu nápisové pole, zhruba obdélného tvaru s prohnutými stěnami a s vykrojenými horními rohy. Nad nápisovým polem rokaj s květem, po jeho stranách iniciálvy M (vlevo z pohledu pozorovatele) a V (vpravo). Nápis: NICHT AUS / RUHM SONT / TERN ZUR / EREE GOTTES / A 1785 NO (překlad: Nikoliv kvůli slávě, ale k poctě Bohu roku 1785) Zadní strana střední části soklu nezdobená, hladká. Sokl ukončuje profilovaná krycí deska. Na ní stojí podstavec kříže. Na čelní straně podstavce je reliéf sv. Máří Magdaleny. Světice klečí ve splývavých šatech, ruce má sepjaté na prsou, vlasy má odhalené a rozpuštěné. Vedle pravého kolena leží nádobka na mast. Na zadní stěně podstavce je reliéf světce. Odpadaná profilační vrstava znemožňuje jeho přesnou identifikaci. Podstavec vpředu zakončen profilovanou římsou ve středu rozdělenou a stočenou do volut. (Po stranách podstavce dříve ještě dva andělé se sepjatýma rukama, v roce 2002 odcizen levý andělíček, v současné době zde není ani pravý). Na podstavci stylizované skalisko s vpředu umístěnou lebkou a hnátami. Ze skaliska vyrůstá kříž, jehož ramena jsou ukončena trojlisty. Korpus v podživotní velikosti je výrazně esovitě prohnutý. Muskulatura poměrně realisticky zpodobněna. Ruce jsou roztaženy ve tvaru mělkého písmeny Y. Hlava s vlasy a vousy je skloněna nad pravé rameno, pohled směřuje dolů. Nohy jsou přibity vedle sebe.