konvent

Monumentální budova je mimořádně urbanisticky situována, vestavěna na terénní hranu JV svahu otevřeného do širokého údolí. Je umístěná ve středu areálu kláštera, čtyřkřídlá, patrová, podsklepená s výjimkou střední části SZ křídla, dvě patra sklepů obsahuje JV křídlo a k němu přilehlé prostory. Všechna vnější průčelí tvoří nárožní trojosé a střední pětiosé rizality s valbovou střechou, střední části s menší vzdáleností os jsou čtyřkřídlá. V nádvorních průčelích vystupují ze všech křídel trojosá křídla. Vnější průčelí SZ křídla do klášterního dvora, původně v těsné blízkosti kostela sv. Václava (konvent odsud napojen pravděpodobně chodbou), výrazně pozměněno pozdější přístavbou kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, který vystupuje ve střední části. Obě boční průčelí (SV a JZ) tvoří architektonickou dominantu bočních parterových zahrad osově vázaných na bývalé zahradní pavilony. Hlavním průčelím budovy je JV zahradní fronta, zvětšená o spodní etáž dvou sklepů, střední rizalit vystouplý s bočními osami nakoso postavenými, převýšený nástavbou altánu s mansardovou střechou. Průčelí jak vnější, tak nádvorní jsou řešena symetricky. Tvarosloví typizované s řadou motivických variant členících prvků. Na všech středových a nárožních rizalitech, s výjimkou středního rizalitu JV křídla, oddělují osy monumentální barokně - iónské pilastry nesoucí kladí s dvouetážovým architrávem, plochým vlysem a výrazně profilovanou, odsazenou římsou. Na středním rizalitu JV křídla jsou v hlavní kompoziční etáži uplatněny barokně - iónské pilastry s hlavicemi s vejcovcem, v ose s heraldickou lilií, velkotvarými kanelurami s vloženými píšťalami, pod spodní lištou čabraková pole. Na spodní etáži středního rizalitu celého s pískovcovým obkladem, jsou plasticky rustikované liseny s profilovanými patkami a římsou. Spodní etáže nárožních rizalitů JV křídla a navazujících bočních křídel s pískovcovými rustikovanými lisenami. Horizontálně člení všechna průčelí průběžný profilovaný sokl, většinou obložený pískovcovými deskami, v místech poklesu terénu je soklem hlavní kompoziční etáže. Okna v rizalitech v přízemí v kamenném ostění se soklíkem, často s diamantovým polem, s vnějšími lištami, ušima a zdvihem, samostatné profilované parapety, štukové volutové uši, na ně navazují křivkové pásky podpírající frontony střídavě segmentově vyduté a zvlněné vybíhající do špice. Ve středním rizalitu JV průčelí bohatší zdobení. V patře rizalitů okna v bohatěji členěné šambráně, po stranách štukové uši, suprafenestry ploché se zdvihem, parapetní pole s čabrakou, třapcem a oválem, ostění oken altánu redukováno. Ve středních částech v přízemí zůstávají kamenná členěná ostění, supraporty ploché bez frontonů, křivkové s příložkovými poli, sledujícími jejich obrys a volutovýma ušima. V patře opět pod patrapety čabraková pole. Okna sklepů v plochých kamenných ostěních s kónickým klenákem. Okna v JV průčelí ve spodních etážích v kamenném profilovaném ostění, s klenákem, ve spodním podlaží nadpraží segmentově zaklenuto. Kamenná ostění vstupů: portál ve střední ose JV průčelí, v úrovni druhých sklepů je vysoký, profilovaný s dvojitou lištou a ušima, s vysokým segmentovým nadsvětlíkem. Portál ve střední ose JZ průčelí obdélný s nadsvětlíkem, ostění s dvojitou lištou, ušima při obou překladech a zdvihem překladu světlíku, zde komponovaná suprafenestra. Shodné portály v SZ průčelí: v krajních osách Z rizalitu, ve třetí ose od V nároží bez supraporty. Portál ve střední ose SV průčelí, kamenný s půloválným překladem nasazeným v odstupu, dvojitou lištou na hraně, ušima při záklenku. Suprafenestra s náběhovýma křivkovýma ušima a protipohybem se voluty stáčeného pásku, zdobeného copy. Římsa supraporty u krajní přímé části jednou pravoúhle zalomena, segmentový zdvih jejího středu. V ploše supraporty příložkové, ploše vykrajované pole. Původní barokní mříže z ohýbaných prutů spojovaných prstenci se nachází ve většině oken spodní etáže sklepů JV průčelí a sousedních nárožních rizalitů. Dále je tento typ v částečně zazděných oknech ve čtyřosé levé části přízemí JZ průčelí. Severozápadní vnější průčelí je jednopatrové, bylo výrazně pozměněno přístavbou kostela, který vystupuje ve střední části. V pravém rizalitu v krajních osách přízemí vstupní portály s dvoukřídlými žaluziovými dveřmi s nadsvětlíky. V levém rizalitu je v levé ose předsazen přístavek schodiště se vstupem do sklepů, v pravé na místě okna portál vstupu s nadsvětlíkem, dvoukřídlé, žaluziové dveře. V levé střední části je při kostele původní okno upraveno na vstup s nadsvětlíkem, dveře novodobé, dvoukřídlé. V pravé části tohoto dílu průčelí vystupuje úsek původního, středověkého rizalitu fasády. Severovýchodní vnější průčelí je patrové, terén v levé části, směrem JV klesá, ze sklepa se stává vnější podlaží a v krajním rizalitu přibývá podlaží druhých sklepů, spodní etáže jsou obložena pískovcovými deskami, okno vpravo novodobě změněno na vstup, v interiéru několik schodů dolů. V ose středního rizalitu je předsazeno novější dvoukřídlé schodiště s kamennými stupni, na podestě kamenná dlažba. V kamenném portálu dvoukřídlé dveře, v nadsvětlíku s motivem slunce. Jihozápadní vnější průčelí je patrové, v pravé polovině, směrem k jihu terén klesá a vystupuje sklep, v krajním pravém rizalitu obě podzemní podlaží, v celém rozsahu obložena pískovcem. Ve spodním patře vlevo okno zazděné, uprostřed novodobá mříž, vpravo původní ohýbaná se spojkami. V horním podlaží sklepů okno vlevo zazděno, vloženo větrací, další dvě s novodobými okny, před nimi mříž. Okno v přízemí v pravé ose zazděno, dvě zbývající zmenšeny přizdívkami. Také pravé okno v patře zazděno. Ve střední ose vystupuje původní, zděný vikýř zakrytý sedlovou střechou. Čelo ploché, boky jemně ustouplé, v horní části motiv vztyčených volut, ve vrcholu bohatě profilovaná, ve středu segmentově vydutá atika. Výškově oválné, na kříž dělené okno. V ose středního rizalitu portál vstupu, dveře dvoukřídlé, žaluziové. V patře okno ve střední ose změněno vybouráním parapetu na dveře, s tím zmizela část štukové dekorace. Odtud vstup na novodobou verandu kovové a dřevěné konstrukce, dnes hrozící zřícením. Levý, západní rizalit v přízemí oddělen novodobou venkovní zdí, za ní průčelí bez soklu. Z původních tří oken v přízemí byla dvojice v levé části upravena vložením světlíku do původní suprafenestry. Z kamenného ostění bylo odstraněno nadpraží, okno zmenšeno zazdívkou, v ní utopena barokní mříž. V krajní ose vpravo byl vybourán parapet pro vstup, ostění po stranách dozděno, dveře dvoukřídlé, klasicistní. Jihovýchodní vnější průčelí je dominantní, bohatě objemově i obrysově pročleněno. Mimořádně vysoké, kompozičně složeno ze dvou etáží, spodní zahrnuje dvě patra sklepů, horní odpovídá podlaží přízemí a patra. Je komponováno do pěti částí procházejících celou výškou. Střední, více vystouplý pětiosý rizalit, jehož krajní osy jsou umístěny nakoso, a jenž je nad hlavní římsou navýšený o patro, zakryté mansardovou střechou, na nároží hřebene dvě čučky - profilované věžice z plechu, nad střední osou vystupuje sedlový vikýř s oválným oknem. Ostatním průčelím jsou podobné další díly - nárožní tříosé rizality a střední části se čtyřmi osami. Ve středu spodního podlaží vystupuje vysoký kamenný profilovaný portál vstupu se segmentovým nadsvětlíkem. Předsazené dvoukřídlé schodiště s kamennými stupni, plným parapetem zděným ze smíšeného zdiva a zakrytým kamennými deskami je dnes silně poškozené. Všechna průčelí jsou třínáctiosá, ve středu s tříosým rizalitem, resp. s vystupujícím křídlem, další osa v navazující části po stranách rizalitu je lehce předstouplá. Průčelí člení sokl obložený kamennými deskami a vrcholová římsa. Okna typová, šířkově obdélná sklepů, v kamenných ostěních, s ušima při překladu i parapetu. V přízemí se segmentovými záklenky, v kamenném profilovaném ostění, pilířky mají kubické soklíky s diamantovým dekorem, ten ještě ve středu výšky, dále dekorování rytím, podél uši ve tvaru volut, suprafenestry trojúhelného tvaru, samostatný parapet. V patře okna ve štukové šambráně, Severozápadní křídlo, nádvorní průčelí - střední tříosou část tvoří vystupující křídlo, postranní průčelí se dvěma osami. V krajní ose průčelí jsou lesény, střední část vystupuje v příložkovém rizalitu. Přízemí odděluje od patra plochá kordonová římsa, nad hlavní římsou je nadezděn segmentový štít. V patře pod okenním parapetem štuková pole s konkávně seříznutými rohy, ve střední ose slepé okno. Ve štítu trojice kvadrilobických motivů, okno pouze ve střední ose, po stranách jen štukové rámy. Střecha valbová, sedlo v čele dnes oplechované. Boční fasády dvouosé, členěné lesénami, v přízemí okna slepá, v patře čtyřkřídlá s poutcem. Obě krajní části základní plochy průčelí jsou pětiosé, V levé části, ve druhé ose od rohu nově vstup vybouráním parapetu, v horní části vložen světlík. Vstup do zahrady kamenným jednoramenným schodištěm. V pravé části pod čtyřmi osami sklepní okénka v kamenných ostěních, krajní pravé zazděno. Severovýchodní křídlo, nádvorní průčelí - shodně řešené, ve střední ose rizalitu je původní kamenný portál vstupu do dvora s dvoukřídlými dveřmi, v postranních stěnách rizalitu slepé šambrány v přízemí i v patře. V ose vpravo od středního rizalitu je novodobý vstup dvoukřídlými dveřmi s předsazeným ramenem kamenného schodiště. Jihozápadní křídlo, nádvorní průčelí - je protějškové ke křídlu severovýchodnímu. Ve střední ose je portál vstupu do zahrady, boční osy jsou v obou podlažích slepé, v bočních stěnách jsou v obou podlažích okna, v přízemí v dolní polovině zazděna. Jihovýchodní křídlo, nádvorní průčelí: Ve středu vystupuje tříosé křídlo schodišťové haly, ve stěnách bočních dvouosé, nároží v odstupcích okosena. V ose křídla vstup se segmentovým záklenkem, v kamenném portálu, dnes zazděný. Spodní poloviny oken v přízemí zazděny, okna ve dvou nejvyšších patrech nově rehabilitována, zazdívky odstraněny. Rajský dvůr (ppč. 17) - Čtyři křídla konventní budovy uzavírají prostor vnitřní rajské zahrady. Ve třech křídlech je do prostoru zahrady orientována chodba (ambity), do zahrady lze vstoupit z hlavní schodišťové haly v JV křídle v úrovni mezipodesty do 1. suterénu, z přízemí ze dvou středních rizalitů křídel SV a JZ a po schodech v západní straně křídla SZ. O původní úpravě zprávu nemáme, na situaci z roku 1865 je v S rohu čtverec (bývalá vodní nádrž?), mapa stabilního katastru označuje zahradu s překříženými cestami mezi rizality. Dnes se zde nacházejí vzrostlé stromy (stříbrný smrk, túje, (jíva)) z doby sester Navštívení P. Marie.