kaple sv. Anny

Na západním okraji obce se ve svahu a částečně na uměle vystavěné terase nachází stavební soubor poutního kostela s přilehlým ambitem a kaplí, jehož součástí je bývalá premonstrátská rezidence, nynější zámek a fara. Kaple sv. Anny je situována v severovýchodní části areálu, v čele ambitového dvora jako protějšek protilehlé apsidy kostela. Vysoká stavba je vystavěna na centrálním půdorysu duálního charakteru, vně pětiúhelném s konkávně ujmutými rohy, a zevnitř kruhovém. Členění fasád je shodné s kostelem, avšak subtilněji propracované. Fasády, členěné pilastry s kompozitními hlavicemi, nesoucími profilované římsové kladí, prolamují v pěti osách obdélné okenní otvory s trojlaločnými záklenky. Výše, pod korunní římsou, jsou ve stejných osách oválné okenní otvory. Okenní otvory zcela vyplňují plochu mezi pilastry, obdélné otvory s profilovanými šambránami mají ve vrcholu záklenku vysoký klenák, přecházející přes segmentově vypjatou nadokenní římsu. Klenák oválných otvorů vynáší zalamované kladí. Mohutná, profilovaná průběžně zalamovaná korunní římsa vynáší střechu helmovitého tvaru, zakončenou makovicí s křížem. Do kaple vedou ze strany ambitového dvora celkem tři pravoúhlé vstupy s kamenným ostěním s ušima. Interiér kaple je členěn zdvojenými pilastry s kompozitními hlavicemi, na něž navazuje průběžná římsa pod oválnými okny. V místě čtvrtého vstupu je nika pro oltářní architekturu. Nad hlavním vstupem naproti oltáře je v 1. patře nika nevelkého kůru s balustrádou ve formě zábradlí. Při severní stěně kaple je na třech stupních oltář sv. Anny se sloupovým retabulem. Subtilní baldachýn kryje sochu sv. Anny vyučující Pannu Marii. Za sochou je zlacená svatozář. Po stranách oltáře dva letící andílci. Kaple je ukončena kupolí s bohatou freskovou výzdobou, znázorňující malbu Oslavu Nejsvětější Trojice Boha Otce vznášejícího se mezi anděly. Výseče kruhových oken vsazených do kupole rámuje páskový ornament.