pivovar městský

Objekt je přízemní s polopatrem. Má obdélný půdorys - kratší stranou je orientovaný do ulice, levou delší stěnu tvoří městská hradba. Po jeho pravé straně je průjezd (oddělující čp. 15 od čp. 16) vedoucí do dvora (který byl ještě v 19. století parcelně příslušný k čp. 18). Další objekt ve dvoře (zbořený okolo r. 1968) patřil původně také k čp. 18. Hradební věž ve dvoře je majetkem města. Průčelí do ulice. Zcela hladké. V přízemí vpravo pravoúhlý otvor průjezdu (bez portálu), v přízemí vlevo jedno a v polopatře dvě malá okna (obdélník naležato). Lichoběžníkový štít s dvěmi okny a sedlová střecha s polovalbou strženy (r. 2002) a nahrazeny provizorní pultovou střechou (lepenka). Interiéry. Objekt je nepodsklepen. Za vjezdem (s novodobými vraty) je na celou šířku parcely dvoulodní prostor zaklenutý šesti poli křížové klenby s lehce vytaženými hranami na 2 středové panelové pilíře. prostor je nízký a klenby působí masivně. V hradební zdi jsou patrné špalety barokních oken (zazděny ve vnějším líci při rekonstrukci hradeb v 80. letech 20. stol.). Schodiště do patra dřevěné. Vlevo následuje místnost s valenou klenbou s trojúhelnými výsečemi a vpravo dvě místnosti s plochými valenými klenbami. Polopatro s nízkými okny je rozděleno zdí (umístění odpovídající dělící zdi v přízemí).