terasa

Před jihozápadní patrové křídlo zámku předstupuje terasa nad půdorysem stlačeného oblouku. Obvodová tarasní zídka vyzděna z kamenného spárovaného zdiva, koruna kryta obdélnými kamennými deskami. Tarasní zídka se severozápadním směrem vlivem terénu snižuje. Ohrazení vytvořeno kovovým potem mezi kamennými sloupky. Ve středu plochy dlážděné kamennými deskami je oválný kamenný bazének s plastikou jelena. Vstup na terasu třemi brankami. Plocha terasy je ohrazena plotem tvořeným kamennými hranolovými pilířky, mezi něž jsou vložena, v půdorysu mírně segmentová, pole kovového plůtku. Pilířky kamenné hranolové, s mírně předstupující patkou, stěny členěny obdélnými mělkými vpadlinami, ukončení deskami s masivní jednoduchou římsovou profilací. Na koruně pilířků střídavě osazeny klasicistní vázy a dekorativní lucerny ze skla a kovu (vyrobeno sochařem I. M. Platzerem). Pole mezi pilířky vyplněna kovovým plůtkem tvořeným svislými válcovými pruty (každý ve středu výšky opásán prstencem), které jsou při horní straně jednou a při spodní dvakrát vodorovně přepásány. Při horní straně v polích (mezi pruty) ještě vloženy odsazené půlkruhy z plechu. Z parku je možno na terasu vstoupit trojicí branek. Hlavní branka v ose na vstup jihozápadního křídla a dvě boční branky při nárožích křídla. Hlavní branka přístupná třemi kamennými stupni s předstupujícím oblounem při horní straně. Vrátka dvoukřídlá, horní strana ve tvaru vzedmutého segmentu oblouku. Výplně materiálově i členěním sodné s plůtkem v ostatních polích mezi pilíři, pouze ve spodní partii se navíc uplatňují vložené kruhy s prstenci. Boční branky řešené stejně. a) bazén s plastikou jelena Plochu terasy, před vstupem ve střední ose jihozápadního křídla, prolamuje oválný bazén na půdorysu elipsy. Podélná osa bazénu orientovaná ve směru SZ-JV. Dno nádrže zahloubeno pod pochozí úroveň terasy, vyloženo kamennými deskami. Stěny nádrže tvořeny kamennými deskami, jejichž horní hrana je z vnější strany zaoblená a mírně vyčnívá nad úroveň okolní dlažby. Ve středu bazénu umístěn hladký postament (sokl) nad půdorysem elipsy, na postamentu naturalisticky pojednaná skalka (ze které se plazí had) doplněná porostem a na ní spočívá plastika skoleného jelena u pařezu. Zvíře leží bezvládně na boku, hlava s mohutným parožím svěšena ze skalky dolů směrem k zámku. Na pařezu zavěšena puška, v okolí těla jelena ještě několik loveckých předmětů - brašna, lovecký roh.