jízdárna

Severně od zámku při přístupové cestě dvě obdobně řešené protějškové budovy jízdárny a kaple, vestavěné do svahu. Jízdárna situována vlevo cesty, při pohledu od severovýchodního křídla zámku. Volně stojící zděná omítaná budova nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaná ve směru SZ-JV a v tomto směru vestavěná do svahu. Střecha mansardová valbová pokrytá břidlicí. Žlaby neseny kovanými ozdobnými volutovými konzolkami v úrovni korunní římsy, svody mají ozdobně pojednané válcové kotlíky s motivem palmety a festonu. Jihovýchodní strana objektu vlivem terénu jakoby patrová, zbytek jako zvýšené přízemí. Při jihozápadním, severozápadním a severovýchodním průčelí obíhá otevřený hluboký anglický dvorek se zděnými omítanými prampouchy pokrytými v koruně bobrovkami (či kamennými destičkami) ve spádu sedlové stříšky. Anglický dvorek ohrazen mladším kovovým plůtkem s litinovými sloupky, výplně tvořeny svislými válcovými pruty, každý má ve středu výšky prstenec, při horní straně jednou a při spodní dvakrát vodorovně přepásáno, při horní straně ještě vloženy obloučky z plechu. Jihovýchodní vstupní průčelí patrové, o třech osách. Přízemí mělce hladce pásově bosované. Ve střední ose vjezd ukončený stlačeným obloukem, orámovaný hladkou prostou šambránou s hladkými obdélnými náběžními články a vrcholovým klenákem. Namísto vrat novodobá dekorativně řešená dřevěná rámová prosklená výplň, ve střední ose s dvoukřídlým vstupem. Okna v bočních osách obdélná dřevěná jednoduchá dvoukřídlá, každé křídlo členěno do deseti tabulek, za lícem zdiva. Před okny v ostění zakotvena mříž (dodatečně osazeno), která má v dolní a horní části mezi svislé pruty vloženy ovály svázané prstenci a ve středu mříže kruh přes dvě pole s plechovým plasticky provedeným kozlem. Okna orámována hladkou prostou šambránou, nad nadpražím až ke kordonové římse pokračuje hladký pás v šířce okna, s vloženým mírně předstupujícím obdélným polem na spodní straně s jemným pravoúhlým vykrojením. Stejný pás i nad vjezdem, v šířce okna v patře. Přízemí ukončeno kordonovou římskou, při spodní straně jemná profilace, jinak hladká. Patro má hrubší omítku než přízemí. Okna vysoká rozměrná ukončená obloukem, výplně osazené za lícem zdiva jsou dřevěné jednoduché dvoukřídlé, každé křídlo členěno do deseti tabulek, poutec profilovaný a v oblouku paprskovité příčky. Před okny v ostění zakotvena mříž (dodatečně osazeno), která má v dolní a horní části mezi svislé pruty vloženy ovály svázané prstenci, ve středu svislé pruty přerušeny řetězcem oválů (naležato), půlkruhový závěr mříže paprsčitý s půlkruhovým přepásáním. Okna spodní stranou dosedají na kordonovou římsku, orámována hladkou prostou šambránou s patkami, přecházející od náběhu oblouku v hladký pás dosahující korunní římsy. Nad oblouky vložena mírně předstupující obdélná pole, na spodní straně se segmentovým vykrojením. Mezi okenní pásy vložena ještě hladká orámování přecházející pod korunní římsou i na boční průčelí. Korunní římsa fabionová hladce omítaná, podložená oblounkovou římskou, zalamovanou v místě oken. Ve střední ose spodního pultu valby jeden zděný hladce omítaný vikýřek s valbovou stříškou. V čelní stěně otvor ukončený nízkým segmentem oblouku a uzavřený dřevěnou žaluzií v líci. Boční podélná průčelí mají 9 (1-8) okenních os, členění patra přechází z jihovýchodního průčelí, okna stejná. V jihovýchodní krajní ose přízemí ještě přechází i bosáž, zbytek má pod kordonovou (parapetní) římsou mírně předstoupené (odskok krytý bobrovkami) hladce omítané přízemí do anglického dvorku, mezi prampouchy v osách většinou slepé obdélné podélné otvory. Ve spodním pultu střechy devět prkenných vikýřků, na bočních stranách obložených břidlicí, rozmístěním odpovídají okenním osám. Na čelní straně jednokřídlá prkenná dvířka s vnějšími závěsy. Stříšky valbové. V horním pultu střechy pak čtyři menší vikýřky s valbovou stříškou, čelní strany obdélné. Severozápadní průčelí je již vlivem terénu značně snížené, „patro“ přejímá členění z bočních podélných průčelí. Tvar oken stejný, otvory slepé, hladce omítaná zazdívka mírně za lícem zdiva. Přízemí do anglického dvorku hladce omítané. Mezi prampouchy v osách většinou slepé obdélné podélné otvory. Ve spodním pultu valby dva vikýřky jako ve spodních pultech podélných průčelí.