konírna

Východně od zámku při přístupové cestě dvě obdobně řešené protějškové budovy lokajny a konírny, vestavěné do svahu, tvořící protějšek budovám jízdárny a kaple. Objekt konírny situován vlevo přístupové cesty, při pohledu od severovýchodního křídla zámku. Volně stojící zděná omítaná budova nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaná ve směru SZ-JV a touto podélnou osou vestavěná do svahu. Objekt je přízemní, ve východní části jakoby patrový se zvýšeným přízemím. Střecha mansardová valbová pokrytá břidlicí. Při východní valbě dva zděné hrubě omítané komíny s kordonovou římskou a ukončené kónickou kamennou deskou podloženou profilací. Žlaby neseny kovanými ozdobnými volutovými konzolkami v úrovni korunní římsy, svody mají ozdobně pojednané válcové kotlíky s motivem palmety a festonu. Severozápadní průčelí přízemní tříosé, hrubě omítané. Ve střední ose obdélný vstup. Dveře za lícem zdiva dřevěné jednokřídlé s nadsvětlíkem, s ozdobně skládaným pokryvem. Nadsvětlík obdélný podélný, oddělený dřevěným profilovaným překladem, členěný do čtyř tabulek. Vstup orámován mírně předstupujícím hladkým pásem, v nadpraží s mírně předstupující obdélnou plochou na spodní straně s mírným pravoúhlým vykrojením. V krajních osách obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá okna s poutcem členěná do deseti tabulek, osazená za lícem zdiva, orámovaná stejně jako vstup a navíc s mělkými obdélnými parapetními vpadlinami. Mezi svislé hladké pásy rámující otvory vloženo hladké orámování, jehož spodní strana tvoří nízký soklík. Korunní římsa hladce omítaná fabionová podložená oblounkovým pásem. Ve střední ose spodního pultu valby jeden zděný hladce omítaný vikýřek s valbovou stříškou. V čelní stěně otvor ukončený segmentem oblouku, orámovaný šambránou a uzavřený dvoukřídlým okénkem s dřevěnou žaluziovou výplní, osazeno v líci zdiva Jihozápadní podélné průčelí o deseti osách, členění fasády přechází a navíc se vlivem terénu uplatňuje směrem k východu zvyšující se jen mírně předstupující hrubě omítaný sokl. V páté ose od východu obdélný vstup. Dveře dvoukřídlé dřevěné s nadsvětlíkem, rozdělené na čtyři pole s diagonálně skládaným pokryvem, osazené za lícem zdiva. Nadsvětlík oddělený dřevěným profilovaným překladem, obdélný podélný, uzavřený dvoukřídlou výplní, křídla křížem členěná. Ve dvou osách od západu obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá okna s poutcem členěná do deseti tabulek, osazena hluboko za lícem zdiva. Před okenním rámem v ostění zakotvena probíjená mříž. Ve zbylých osách okna zaslepená, zazdívky hladce omítané, za lícem zdiva. Ve spodním pultu střechy pět prkenných valbových vikýřků, na bočních stranách obložených břidlicí. Na čelní straně jednokřídlá prkenná dvířka s vnějšími závěsy. Vikýř ve střední ose nad vstupem je stejného typu, pouze větší s dvoukřídlými dvířky. V horním pultu střechy čtyři menší vikýřky s valbovou stříškou, čelní strany obdélné. Jihovýchodní průčelí zvýšené, jakoby patrové, s vysokým hrubě omítaným jen mírně předstupujícím soklem. „Přízemí“ mírně zahloubeno pod okolní terén, přechod vyřešen tarasní zídkou, ke vstupu do objektu klesá schodiště. Ve střední ose obdélný vstup, hladké ostění ustoupené za líc, dveře jednokřídlé dřevěné plné s diagonálně skládaným pokryvem. V krajních osách po jednom obdélném mírně podélném okně, výplň křížem členěná, osazená za lícem zdiva, v ostění zakotvena probíjená mříž. V patře tři okenní osy, členění fasády přechází. V krajních osách po jednom zaslepeném obdélném okně, zazdívka hladce omítaná, za lícem zdiva. Ve střední ose obdélné dřevěné dvojité dvoukřídlé okno s poutcem členěné do deseti tabulek, osazené hluboko za lícem zdiva, v ostění zakotvena probíjená mříž.