socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha. Na pískovcovém základě kamenná ohrádka na způsob kašny. Zdobena vyhloubenými křížovými útvary a naznačeným dělením na pole. V ohrádce nad úrovní okolního terénu pískovcový stupeň, na něm masivní podstavec. Sokl s profilovaným horním obvodem. Na přední straně soklu v rytém orámování (obdélník s vykrojenými rohy) vyzlacený nápis: W pokušení nalezl jej / věrný Bůh, protož s přísahou / slíbil dáti jemu slávu / v národě jeho. Sirach 44,21 22 . Na zadní straně soklu (nahoře) nápis: Bidžovský W. Zhotovil v N.B. Střední část podstavce tvořena kvádrem a výklenkem na přední straně s postavou sv. Václava v plášti spjatém řetězem, s praporcem v pravé ruce. Při levé noze esovitý štít s orlicí zleva. Před kvádrem předsazeny dva oblé sloupky, s patkami na čtvercových soklících, s kompozitními hlavicemi. Horní část s mohutnou římsou s vejcovcem a zavěšeným akantem s laloky. Střed převýšen. Zpředu štít s rostlinným ornamentem. Dvě železné držáky svítilny. Socha světce s pravoúhlým soklíkem. Sv. Jan Nepomucký v kontrapastu, v náručí kříž šikmo. Oděv obvyklý, avšak delší klerika, rocheta i pelerina. Kolem hlavy kruh s 5 šesticípými hvězdami - zlacené železo. Předmětem ochrany je socha sv. Jana Nepomuckého na příslušném pozemku.