most přes Úslavu

Most přivádí přes řeku Úslavu přístupovou cestu od vsi pod zámecký vrch na hráz Lopatského rybníka. Konstrukce je zčásti zděná kamenná a zčásti ocelová. Na obou březích řeky, nad inundačním území, má most zděnou část. Zdivo režné spárované tvořené nepravidelnými lícovanými žulovými kameny, na bočních podélných stranách ukončení koruny zdiva hladkými kamennými deskami. Zděná část má na východní straně dva a na západní straně tři segmentové oblouky, svedené na příčné hranolové pilíře obdélného půdorysu. Zdivo pilířů a v obloucích kvádrové. Zděné části mostu ukončeny, při březích, mohutnějším vnitřním kvádrovým pilířem, do nějž je ukotvena ocelová mostovka. Pilíře vyzděny z masivních kamenných kvádrů, s vysokým předstupujícím soklem ukončeným sklopenou kamennou římsou, koruna pilířů na vnějších stranách ukončena profilovanou kamennou římsou. Do pilířů zakotvena ocelová nýtovaná lávka přes řeku, tvořená jedním segmentovým obloukem. Konstrukce má čtyři podélné souběžné segmentové příhradové nýtované nosníky, které jsou vzájemně a i s mírně segmentově vzepjatým překladem, spojené řadou příčníků a ondřejských křížů. Pochozí plocha lávky, mírně segmentově vzepjatá, z diagonálně kladených fošen. Zděné inundační mostky mírně klesají směrem od koryta řeky, dlažba z žulových kostek. Zábradlí železné, nad zděnými částmi mostu jednodušší než u lávky. Na bočních zděných stranách svislé hranolové okosené jehlancem ukončené sloupky, spojené uprostřed a nahoře vodorovným válcovým prutem. Vjezdu vozidel na most brání na každé straně dvě dvojice sloupků stejných jako v zábradlí. Nad mohutnějšími vnitřními pilíři vždy po dvou hranolových kamenných sloupcích s předstupující patkou ukončenou profilací, hladkými stěnami a korunní masivní kamennou stupňovitou deskou. Zábradlí lávky (a mezi kamennými sloupky nad pilíři) tvořeno svislými profily průřezu „L“, nýtovanými do boků svislic oblouku, a v horní a dolní části podélnými pásy. Na horním podélném pásu dřevěné madlo. Výplně polí provedeny z pásoviny spojované nýty do geometrického rastru tvořeného svisle protáhlými šestihrany s protáhlými obdélníky mezi svislými stranami.