socha sv. Donáta

Socha sv. Donáta stojí na trávníku před budovou děkanství, kam byla přemístěna z odlehlého místa v polích směrem na Kačici. Spočívá na vysokém hranolovém pilířovém soklu s vysokou patkou a mohutnou, bohatě modelovanou římsou, která se na každé ze stran segmentově zvedá. Na římsu navazuje vlastní bohatě profilovaný podstavec sochy sv. Donáta. Postava světce je znázorněna ve výrazném kontrapostu, s tělem v obloukovitém prohnutí a s volnou, pokrčenou a nakročenou levou nohou. Sv. Donát je znázorněn jako biskup - je oděn v splývavý šat, přes nějž je přehozen plášť sepnutý sponou, a na hlavě má biskupskou mitru. Jeho tvář, rámovaná kratšími vousy i vlasy, má ostře řezané, sochařsky bravurně ztvárněné rysy.