kostel sv. Pankráce

Kostel: Jednolodní ranně barokní kostel s presbytářem postavený na základech staršího gotického kostela, zničeného roku 1648 při obléhání Prahy Švédy. Znovu vystavěn jezuity roku 1650 (na západním trojúhelném štítu je letopočet 1700). Zčásti bylo využito gotického zdiva. Kostel byl upravován roku 1910. Polygonálně ukončený presbytář se čtvercovou sakristií je otevřen do obdélné lodi s předsíňkou na severní straně. Stěny celého kostela člení svazky pilsatrů nesoucí profilovanou římsu, z níž vybíhají pásy dělící valenou klenbu s výsečemi. Podkruchtí je zaklenuto křížově. Portál do sakristie s valenou klenbou je obdélný, s ušima a kapkami. V interiéru zachovány ilusivní malby oltářů z 2. poloviny 18. století, v presbytáři nově odkryty a restaurovány nástropní malby. Pod dnešní úrovní terénu v kostele byly archeologickým výzkumem zjištěny základy zdiva románské rotundy z konce 11. století.