venkovský dům

Přízemní zděný dům (převážně z lomového kamene) s roubenou světnicí "v kožichu" s vápennou omítkou. Jedná se o tradiční trojdílnou dispozici, jejíž třetí díl je dvoutraktový. V ose domu navazuje na obytnou část hospodářská část s chlévy, za nimi pak kůlna s dvoukřídlými vraty a chlívek. Štít návesního průčelí má svislé bednění a ve spodní části dvoukřídlé sdružené dovnitř otevíravé okno, členěné do šesti tabulek. Stejného typu jsou i okna dvorního průčelí. Střecha je sedlová se seníkovým vikýřem. Levou část dispozice zabírá světnice, střední pak bývalá síň, v jejíž zadní zřejmě bývala černá kuchyně. Otopný systém, reprezentovaný chlebovou pecí a kachlovým sporákem, které se nacházejí v rohu síně, je výsledkem stavebních úprav z počátku 20.století. V druhém i třetím dílu dispozice byly v průběhu dvacátého století provedeny přestavby. Stropy jsou ve všech prostorách trámové. Předmětem ochrany je dům čp. 13 a k tomu náležející pozemek.