brána městského opevnění

Městská brána je situována na východní straně města, je vestavěna mezi čp. 25 a čp. 22. Jedná se o pilířovou bránu se štítem, zděnou z lomového kamene, převažuje opuka. Sestává se z brány pro povozy a branky pro pěší. Vjezd je zaklenut stlačeným obloukem s plochou šambránou, štukovým klenákem ve vrcholu a plochými římsami v patě. Nad profilovanou oběžnou římsou s prejzovou krytinou je nasazen štít s oble vykrojenými křídly. Střední část štítu, lemovaná lizénami, je ukončena profilovanou římsou se štítkem zvlněného obrysu, v jehož vrcholu je umístěn kamenný podstavec s koulí. Kamennými podstavci s koulemi jsou zdobeny rovněž postranní pilířky štítu. Na zadní straně z města je štít oaptřen tabulkou s letopočtem 1513. Na jižní straně se z boku připojuje branka pro pěší, sklenutá stlačeným obloukem a ukončená se štítkem zvlněného obrysu. Římsa se štítkem jsou opatřeny prejzovou krytinou. Ve vrcholu je umístěn podstavec s koulí. Předmětem ochrany je brána a k ní náležející pozemek.