měšťanský dům U bílého anděla

Nárožní dvoukřídlý jednopatrový dům kryje valbová střecha. Dům má jednoduchou fasádu členěnou jen plochými šambránami a mezipatrovou římsou (patro má do Kutnohorské ulice 6 okenních os a do Rubešovy ulice 8 os). Západní zeď přední části domu při nároží má mohutnou šikmou přizdívku. Přibližně ve střední ose fasády do Kutnohorské ulice je situován hlavní vchod s pravoúhlým ostěním, nad kterým je pásková kartuš s domovním znamením - hlavou anděla. Část domu při čp. 55 (podél Rubešovy ul.) pochází až z 2. poloviny 19. století. Vývojově se jedná o velmi složitý objekt, který vznikl spojením snad tří domů. Gotické části se zachovaly ve sklepích a v přízemí křídla při Kutnohorské ulici. Velmi dobře zachovaná středověká dispozice je patrná ve středním díle tohoto křídla - valeně zaklenutá zadní komora, do které se vstupuje lomeným okoseným vstupem a sousední úzká chodba. Pravý východní díl dispozice přiléhající ke hradební zdi je raně barokní - valená klenba s trojúhelnými výsečemi, prostory při levém nároží nesou stopy klasicistní přestavby - plackové klenby. Velmi hodnotné jsou též sklepy, které jsou valeně zaklenuté a dva prostory mají trámové stropy s kamenným záklopem. Do jednoho klenutého sklepa se vstupuje půlkruhový jednoduše skoseným portálkem. Předmětem ochrany je dům a k tomu náležející pozemek.