měšťanský dům

Dům je situovaný v mírně se svažujícím terénu v ulici Pod horou, při jihozápadním úpatí Slánské hory. Výrazně protažený jednopatrový dům obdélného půdorysu, s podélnou osou situovanou ve směru SZ-JV, je krytý sedlovou střechou s taškou vlnovkou. Sestává z devítiosé původní části a tříosé, půdorysně hmotově i výškově navazující novostavby, postavené na místě hospodářské části. Původní stavba je dělená do tří souměrných dílů, opatřených samostatnými vstupy umístěnými vždy na střední osu. Nad dveřmi osazenými v hluboké špaletě je rovný překlad a segmentově sklenutý nadsvětlík. Přístup ke vstupům umožňují jednoramenná novodobá schodiště s různým počtem stupňů měnících se podle úrovně terénu. Nad záklenkem středního vstupu je patrné místo pro heraldický erb. Na starších fotografiích je nad tímto místech zachycena též malá architektonicky formovaná nika a vlevo mezi okny v patře heraldický znak v kruhovém medailónu. Oba výzdobné prvky dnes chybí. Okna osazená v původních otvorech jsou nová, dřevěná dvoukřídlá bez členění. Novostavba na jihovýchodním konci domu je v patře tříosá a v přízemí čtyřosá se vstupem a se třemi vjezdovými vraty se segmentovým záklenkem. Okna i řešení vstupu je stejného typu jako na historické části stavby. Rovinu střechy prolamují čtyři drobné sedlové vikýře lemované střešními okny. Prostory v přízemí jsou sklenuté plackovými klenbami. Předmětem ochrany je dům čp. 319 a pozemek parc. č. st. 507.