hospodářský dvůr

K západní straně zámku přiléhá hospodářský dvůr, sestávající z kamenných omítaných budov, od náměstí je dvůr oddělen krytou zděnou spojovací chodbou mezi zámkem a kostelem sv. Jana Křtitele. Při nároží zámku průjezd do dvora, vjezd s kamenným raně barokním portálem obdélného obrysu, otvor vjezdu ukončen půlkruhem s vrcholovým klenákem, odrazníky masivní hranolové se skosenou stranou, stojky po obvodu hladce orámované vyplněné reliéfy s rostlinnými motivy, náběžní římsy prosté, cvikly hladce orámované vyplněné reliéfem s rostlinnými motivy, nad obloukem kladí přerušené klenákem s reliéfem masky, kladí ukončeno profilovanou přímou římsou. V kladí nápis s datací 1678. Vrata dřevěná dvoukřídlá nevyplňující celý otvor, s diagonálně skládanými křídly, s vrátky v točnicích (stará). Druhý vjezd prostý pilířový v severozápadním nároží dvora. Na západní křídlo zámku navazuje v podélné ose patrová budova chlévů se sýpkou na obdélném půdorysu, se sedlovou střechou pokrytou novodobými vláknocementovými šablonami. Fasády hladké, členěné kordonovou a hlavní římsou, lesénami, v přízemí vstupy s nadsvětlíky, v patře obdélné nakládací otvory, okna ležatá, sýpková. Jednotraktový interiér, v přízemí částečně přestavěný na obytný objekt. V části přízemí, sloužícím dodnes hospodářským účelům, podlaha pokryta kamennými dlaždicemi, na zbytku pouze udusaná hlína. Stropy klenuté valeně s výsečemi, v jižní části prostor s křížovými klenbami svedenými na střední hranolové sloupy. Krov barokní s ležatou stolicí. K budově na V str. kolmo přiléhá přízemní objekt bývalé prádelny nad obdélným půdorysem a sedlovou střechou. Na jihu kolmo k chlévům se sýpkou přiléhá stodola I., (býv. pivovar), na obdélném půdorysu, zaujímající východní polovinu jižního křídla dvora. Střecha sedlová pokrytá novodobými vláknocementovými šablonami, oddělená od střechy chlévů I. požárním štítem. Do dvora dva pravoúhlé vjezdy s novodobými dřevěnými vraty. Ve střední ose obdélný podávací otvor do podstřešního prostoru, krytý valbovou stříškou. Interiér jednotraktový, plochostropý. Na stodolu I. v podélné ose navazují chlévy I., nad obdélným půdorysem, se sedlovou střechou pokrytou novodobými vláknocementovými šablonami, ze západu ukončenou valbou. Fasády hladké, do dvora o pěti osách, v krajních osách vstupy, dveře dřevěné novodobé hluboko za lícem zdiva. Ve třech středních osách čtvercové okenní otvory v hlubokých špaletách, okna dřevěná novodobá křížem dělená. Všechny otvory ukončeny nízkým segmentem oblouku. Ve střední ose obdélný podávací otvor do podstřešního prostoru, krytý valbovou stříškou. Dispozice jednotraktová, strop tvořený segmentovými klenbičkami do traverz. Za vstupem v pravé krajní ose valeně klenutý prostor s výsečemi nad otvory. Rondel v jihozápadním rohu dvora je zděný objekt oválného půdorysu, opatřen cibulovitou střechou, krytou plechem. V přízemí dva pravoúhlé vchody s nadsvětlíkem, které ústí do oválné místnosti, v patře prostý obdélný otvor seníku, po stranách se čtvercovými okny. V přízemí část klenuta cihelnými segmentovými klenbami mezi segmentovými pasy, část klenuta cihelnou valenou klenbou s výsečemi. Ze severní strany kruhové bašty v pravém úhlu na chlévy I. navazují chlévy II., přízemní zděné stavení, nad obdélným půdorysem. Severní část objektu (cca polovina) je zachována pouze v torze, zbylo značně narušené obvodové zdivo, klenba a krov chybí. Střecha jižní části sedlová, na jihu ukončená valbou, pokrytá eternitovými šablonami a částečně provizorně lepenkou. Ze dvora široké segmentově zaklenuté vstupy, z uliční strany patrné okenní otvory ukončené stejně. Dispozice jednotraktová klenutá valenou cihelnou klenbou s výsečemi nad otvory. Kov s ležatou stolicí. Objekt je provizorně zajištěn táhly v příčném směru. Hospodářský objekt, bývalá kovárna navazuje na chlévy II. v úhlu asi 45?. Ve stejném úhlu pak na tento hosp. objekt navazuje stodola II. Hospodářský objekt se dochoval pouze v torze, zbyly značně poškozené, místy již zřícené, obvodové zdi s otisky kleneb, klenby a krov chybí. Stodola II. je obdélné stavení zakončující západní křídlo hospodářského dvora. Střecha sedlová pokrytá eternitovými šablonami, z malé části opravená. Fasády hladké, nečleněné s výrazným přesahujícím jižním štítem. Na jižním štítu otisk zřícené sedlové střechy přiléhajícího hospodářského objektu, ve vrcholu na štítu stodoly hladké štukové zrcadlo s nápisem. Vnitřek dvouprostorový, do jižní části ústí obdélný vstup, ve střední ose vjezd ukončený segmentem oblouku a s dvoukřídlými prkennými vraty, severní část přístupná prostým obdélným vjezdem s dvoukřídlými prkennými vraty. Do dvora u okapu dva dřevěné vikýřky s valbovou stříškou.