zámek

exteriér: Čtyřkřídlá uzavřená zámecká budova na lichoběžníkovém půdorysu s vnitřním nádvořím, které je ze tří stran obklopeno v přízemí arkádami s prosklenými výplněmi. Vnější fasády mají jednotný vzhled, ačkoli se kvůli terénním nerovnostem liší jejich výška. Hlavní průčelí je děleno patrovou a podstřešní římskou, v patře prolomeno 14 okenními osami. Obě krajní osy jsou od ostatních odděleny poměrně velkou meziokenní plochou s pilastry. Okna jsou osmitabulková s plastickými římsami a šambránou. Přízemí je prolomeno menšími okny jejich pozice neodpovídá okenním otvorům v patře. Mezi oknem a vstupem je fasáda členěna bosáží. Hlavní vstup je pod 5. a 6. okenní osou, je zaklenutý stlačeným obloukem s pilastry po obou stranách s novodobými akantovými hlavicemi. Pilastry nesou římsu, která je ve střední části vzdutá. Vnitřní patníky vstupu jsou kamenné. Vstupní vrata jsou dřevěná se střední brankou pro pěší. Jejich pozdně barokní konstrukce byla patrně pozměněna při úpravě fasády v 19. století. Vstup do pravého křídla je zaklenutý stlačeným obloukem a umístěný v pravé části hlavního průčelí. Nad korunní římsou probíhá v rozsahu šesti středových okenních os attika, která je po stranách zvýrazněna sedlovými vikýři a trojúhelníkovým štítem. Levé boční průčelí Fasáda probíhá v rozsahu devíti okenních os, linie oken v patře se opakuje i v přízemí. Kolem oken je šambrána, parapetní a nadokenní římsa a lisénové rámce. V horizontálním dělení se uplatňuje kamenný sokl, ke kterému přiléhají lisénové rámce, patrová a podstřešní římsa. Pravé boční průčelí Fasáda je členěna deseti okenními osami, jejichž linie je stejná jak v patře, tak i v přízemí. Okenní osa vlevo v patře byla adaptována jako balkónek. Jednotlivé okenní osy jsou odděleny lisénovými rámci, kolem oken jsou šambrány, parapetní a nadokenní římsy. Horizontálně je fasáda dělena patrovou a podstřešní římsou stejné profilace jako u předchozích průčelí. Zadní vnější fasáda Fasáda v patře je nepravidelně prolomena šesti okenními osami. Vchod v přízemí neodpovídá postavení okna v patře, dvě okna v pravé části probíhají oproti tomu ve stejné linii. Členění římsami se opakuje. Dvorní fasáda průčelního křídla je prosvětlena pěti okenními osami v patře a pěti arkádami v přízemí. Dvorní fasáda levého křídla je prosvětlena čtyřmi okenními osami v patře a čtyřmi novodobými dveřmi v přízemí. Dvorní fasáda pravého křídla je v patře prolomena šesti okenními osami a v přízemí šesti arkádami. Dvorní fasáda zadního křídla je v patře prolomena čtyřmi okenními osami a čtyřmi arkádami v přízemí. Všechna okna jsou osmitabulková, s parapety a šambránami s klenáky. Každý klenák je spojen s rámem kolem středního vpadlého pole, které rámuje okna v patře. V přízemí jsou mezi lisénami arkády zaklenuté stlačeným obloukem. Jejich sloupky vyrůstají z neprofilovaného soklu. Dodatečně došlo k výzdobě archivolt bosáží klenáků. Střecha objektu je sedlová zvalbená po stranách, krytinou pálené tašky. Interiér: Zámek je jednopodlažní, podsklepené je částečně vstupní křídlo a nádvoří, malý sklep je i v pravém křídle (viz mapa z SHP). Přízemí je využíváno jako technicko-správní zázemí hotelu. Většina místností v přízemí je zaklenutá, podlahy jsou novodobé – cihlově červená dlažba. Chodba kolem arkád vedoucí přes tři křídla je zaklenutá křížovou klenbou. V levém křídle je umístěna kuchyně s jídelnou. Jídelna je plochostropá místnost, po jejíž délce se nacházejí troje dveře otevřené na nádvoří. Přízemí s patrem je spojeno hlavním schodištěm, stupně schodů jsou dřevěné, strop klenutý. V patře se nachází 13 pokojů, které jsou určeny pro ubytování hostů. V pokojích jsou dobová kamna, dochované obložení stěn. V salónku dochovaný malovaný kazetový strop – restaurován v roce 2001 ak. mal. Janem Živným. Místnosti v patře jsou až na dvě výjimky plochostropé. Na chodbě se opakuje dlažba z přízemí, podlaha v pokojích je dřevěná – prkenná nebo parkety.