tvrz

Objekt se nachází ve V dílu části obce zvané Humny (J polovina intravilánu srostlice 2 vsí Pchery-Humny), na rozhraní mezi pozemky usedlostí čp. 10 a čp. 342: původně náležel k čp. 10, dnes je součástí čp. 342. Stavba uzavírá týl dvora čp. 10. Zdivo z nepravidelných kvádříků opuky, architektonické prvky pískovcové. Zdivo dnes režné, se zbytky hrubé omítky. Obdélný půdorys orientovaný delší osou zhruba ve směru S-J. Patrová stavba, zdivo patra zčásti ubouráno pro osazení pultové střechy. Na Z a V průčelí se uplatňuje řada otvorů s pozdně gotickými tesanými ostěními (mj. v přízemí 2 průjezdy), dnes zaslepené. Střecha zřícená, interiér nepřístupný. Původně se zřejmě jednalo o hospodářskou stavbu výstavné předbělohorské usedlosti, sociální kontext stavebníka je bez provedení analýzy písemných pramenů nejasný.