kostel

K obdélné lodi se zaoblenými západními nárožími z východu připojeno užší kněžiště s trojbokým závěrem, po severním boku čtyřboká věž a po jižním obdélná kaple s oratoří v patře, před západním průčelím lodi předsíň. Loď obdélná se zaoblenými západními rohy, v SV rohu schodiště do 1. a 2. patra věže a v JV rohu schodiště na oratoř. Střecha valbová, na západě ještě nižší sedlo u štítu, krytina z pásů měděného plechu na plné bednění, několik valbových vikýřků. Sokl obložen pískovcovými deskami. Předsíň osově předsazena západní fasádě. Rohy obdélného půdorysu okoseny s odsazením. Střecha valbová krytá pásy měděného plechu. Sokl obložen pískovcovými deskami. Korunní římsa zděná s omítkovým profilem. V S a J zdi obdélný portál s olištovaným pískovcovým ostěním, dveře dvoukřídlé dřevěné s kazetami na stáčených závěsech (1. pol. 20. stol.). V západní zdi obdélné okno se sedlovým nadpražím, pískovcové ostění šambrána s klenáky a parapetní římsou, dřevěný rám dělený křížem, šestihrany do olova (poč. 19. stol.). V západním průčelí zděný trojúhelný štít s vrcholem níže než hřeben střechy, hladce omítnutý, nenavýšený nad krytinu, v ploše tři pyramidálně uspořádané niky, okolo nik lišty. Korunní římsa zděná s deskovým základem a omítkovým profilem, obíhá Z, S a J stranu. Omítky hladké štukové, podélné fasády rozděleny lisénovými rámci do čtyř polí, na západní fasádě jeden rám, v místě lisén zalomen sokl. V západní části podélných stěn obdélný pískovcový portál s čtvrtkruhově vykrouženými rohy, doplněn hladkými soklíky, složitější lištou, patečními klenáky a vrcholovým klenákem protaženým do přímé supraporty se záclonovými konci. Dveře dvoukřídlové na pásových závěsech a s diagonální výplní (18. stol.). V J a S zdi po třech stejně řešených oknech-obdélná s půlkruhovým záklenkem, dvakrát odsazené kolmé ostění, lištové šambrány s uchy, kapkami, střapci a klenáky. Rámy dřevěné dělené (asi poč. 19. stol.) Ve východním poli jižní stěny na obdélné okno s tesaným ostěním s lištou, v kolmém ostění proplétaná mříž, rám dřevěný dělený se zasklením šestihrany do olova (asi poč. 19. stol.). V západní zdi iluzivní okno v podobě lištové šambrány s klenáky, do rohů vodorovného nadpraží vloženy obloučky. Schodišťový prostor u věže se projevuje mírným půdorysným vychýlením, zde obdélný portál s pískovcovým olištovaným ostěním. Dveře dřevěné s diagonální výplní (18. stol.). Po výšce dvě pravoúhlá okna osazená pískovcovým ostěním s lištou (20. stol.). Podélné stěny presbytáře odsazeny od lodi, trojboký závěr zesílen čtyřmi opěráky. Střecha sedlová s valbami nad závěrem, hřeben níže než u lodi, krytina z měděného plechu. Ve východní části hřebene osmiboký sanktusník s cibulovou stříškou, opatřen obdélnými otvory s půlkruhovým zakončením, opláštěn mědí. Sokl z pískovcových desek. Korunní římsa ve stejné výšce jako u lodi, stejná profilace. Opěráky mají svislá čela i boky, projmuté pultové stříšky blíže korunní římse, sokly z pískovcových desek, plochy hladce omítnuty, ve spodní části s páskem. Stěny bez členění, pouze nad opěráky provedeny v nárožích pilastry, v jejich místě zalomena spodní část profilu korunní římsy. Prostor osvětlen čtyřmi obdélnými okny s půlkruhovým završením (S, J, SV a JV strana), dvakrát odsazené ostění, lištové šambrány obdobné jako u oken lodi, dřevěné dělené rámy s šestihrany do olova (poč. 19. stol.). Rohy čtvercového půdorysu věže okoseny s odsazením. Cibulová báň usazená na nízkém náběhu, osmiboká lucerna s půlkruhově ukončenými otvory a cibulovou stříškou, na hrotnici makovice a kříž, krytina z měděného plechu. Sokl z pískovcových desek. Korunní římsa s omítkovým profilem o deskovém základu, ve střední části stěn segmentově zvednutá. Hladké štukové omítky, v úrovni korunní římsy lodi kordonová římsa, na každé stěně lisénový rámec, v horní polovině průběžný pás nad římsou. V přízemí na S a V straně jedno obdélné okno s dvakrát odsazeným ostěním, lištová šambrána, dřevěný dělený rám se zasklením šestihrany do olova (asi 18. stol.), před mříž. V úrovni patra dvě shodně řešená okna (V a S zeď). Ve třetím patře na V, S a Z straně jedno obdélné okno s půlkruhovým záklenkem, rám dřevěný žaluziový (asi poč. 20. stol.), okolo edikuly s klenáky a vyžlabenými horními rohy, v patě oken římsa. Ve 4. patře na jižní straně malé obdélné okénko a na ostatních stranách kruhové ciferníky. Sakristie s oratoří obdélného půdorysu, z jihu přiložen spojovací zděný most s budovou zámku. Střecha valbová krytá měděným plechem, hřeben pod korunou presbytáře. Sokl obložen deskami z pískovce. Korunní římsa s maltovým profilem. Stěny mají hladkou omítku. Ve východní zdi přízemí naležato obdélné okno se segmentovým záklenkem, kolmé ostění, rám dřevěný dělený (asi 1. pol. 19. stol.), před mříž, vloženo do býv. vchodu. V úrovni patra jedno na výšku obdélné okno ve východní zdi, kolmé ostění, rám dřevěný dělený (konec 19. stol.).