sloupková boží muka s reliéfem Ukřižování

Jedná se o kamenná sloupková boží muka s výklenkovou kaplicí, vytesaná ze žuly, patrně zhotovená pro starší reliéf Ukřižování z bílého mramoru (zřejmě supíkovického nebo černovodského), neboť se tento do niky přesně hodí – jedná se o renesanční sepulkrální památku. Boží muka byla zhotovena původně s velkou pravděpodobností z jednoho kusu, patka byla podle stop na kameni pravděpodobně druhotně oddělena, dřík je s ní nyní spojen na čep. Původně byl spoj posílen ještě pomocí kramlí. Patka čtvercového průřezu s okosenými horními hranami má výšku cca 20 cm, základ cca 60 cm. Celková výška objektu od terénu k hřebeni činí cca 250 cm. Osmiboký dřík má průměr 25 cm, je vysoký cca 1,7 m, ve vrcholu je z osmibokého průřezu převeden do průřezu čtvercového k usazení kaplice se sedlovým završením. Podstava kaplice se přizpůsobuje své základně. Z ní vyrůstá v odskoku užší část s výklenkem pro reliéf Ukřižování, při bočním pohledu dává s podstavou tvar písmene L. V čelním pohledu se odskok ve hmotě neprojevuje, mělká rýha obíhající po obvodu podstavy v čelním pohledu naznačuje sokl kaplice. Deska s vyobrazením Krista na kříži má tvar kasule, má trojúhelníkové zakončení, rozm. 25 x 50 cm, tvar vrcholu je znejasněn poškozením. Na přední straně mramorové desky je reliéf kříže s rustikálně ztvárněnou postavou Ukřižovaného Krista, u jehož nohou, ve spodním plánu výjevu leží v trávě Adamova lebka s překříženými hnáty, ve vrcholu kříže je nápisová páska s písmeny INRI. Spasitel má hlavu skloněnu ke svému pravému rameni, má zavřené oči, dlouhé vlasy a vousy mu volně padají na ramena a na hruď. Trnová koruna kolem jeho hlavy je vyryta do kříže. Zvláště expresivně je pojata jeho bederní rouška, její horizontální rozevlátí vyvažuje vertikalitu díla, sleduje ramena kříže. Vyryté číslice po obou stranách břevna 1.5 / 6.3 dílo datují. Spasitel je přibit ke kříži třemi hřeby, kříž je zaražen do země a ukotven dvěma klíny, do spodní části kříže nad lebkou je vytesána kamenická značka.