zámek

Zámek je volně stojící, lichoběžníkové dispozice orientované severo – západně. Volně stojící rozlehlá nepodsklepená, převážně jednopatrová nepravidelná čtyřkřídlá stavba (se seříznutým SV nárožím) převážně se smíšeného zdiva, s vápennou omítkou (nátěr je tmavší okr kombinovaný s bílou. Některé ozdobné prvky a výplně v pískovcové barvě, předešlý nátěr oranžovo okrový, kombinovaný s bílou, výplně červenohnědě). Dispozice převážně dvoutaktová s chodbou při nádvoří, Z křídlo až třítraktové, střed severního křídla tvoří zimní zahrada – jednotrakt téměř na výšku obou podlaží. Západní křídlo je plochostropé, téměř na všech stropech. V 1. patře je vstup z chodby do jižního křídla lemován pilastry. Na chodbách je mozaiková dlažba. Krov je vaznicový, ve východním křídle je podkroví zčásti využito na obytné prostory. Okna jsou převážně čtyřtabulková. Střechy jsou kryté břidlicí a eternitem, zčásti i plechem, převážně valbové. Na dvoupatrové části jsou sedlové střechy se stupňovitými štíty a čučky. Nad dvoupatrovou částí na omítce jednoho z komínů psaníčkové sgrafito. Střechy jsou kryty břidlicí a eternitem, také plechem pozinkovaným, jsou převážně valbové. Nad hlavním rizalitem západního křídla a věžovitými ryzality na Východním průčelí strmé střechy s rovnou plošinkou s ozdobným zábradlím. Ve východním křídle zčásti podkroví využito na obytné prostory. V exteriérových fasádních úpravách jsou okna převážně čtyřtabulková. Západní průčelí je proťato 13 osami. Střed tvoří trojosý silně převýšený rizalit. Na nádvoří zámku je umístěný bazén z žuly ve tvaru kvadrilobu. Největší vnější rozměr 7m, parapet bazénu je bohatě profilovaný. Opodál v severo – západním rohu nádvoří je umístěna bronzová socha dívky v životní velikosti. Západní a východní průčelí je vybaveno funkčními průjezdy. Západní průjezd je přístupný skrze trasu lemovanou balustrádou, východní je možné obsloužit litinovou bránou kotvenou kamennými sloupky a zídkou. V interiéru se dochovalo 12 stylových dveří. Bohaté stropní štuky a dobové imitace sgrafita / štukatura. Zámek je vystavěn ve slohu pseudorenesančním, původem je mnohem starší. Již ve 14. století na levém břehu Sázavy byla založena tvrz, která byla mnohokrát přestavována. Proto jsou patrné i prvky gotické. Do další přístavby se po třicetileté válce pustili Vernierové a dokončili ji Černínové. Hrabě František ze Zichy nechal postavit západní empírové křídlo zámku, čímž se uzavřelo obdélníkové nádvoří. Z té doby pochází také nádherný štukový strop s pestrou erbovní výzdobou v rytířském sále. V rytířském sále bohaté a souměrné řešení stěn. Uprostřed východní stěny bohatě profilovaný s ušima z šedého umělého mramoru, nad ním obraz . Po stranách na konzolkách useky římsy s části segmentu ukončeného volutou. Po stranách portálu velké ozdobné, zčásti prosklené skříně, nad nimi profilovaná římsa. Vedle symetricky prolomeny další vstupní dveře. Na severní a jižní stěně je veprostřed krb z černého mramoru - 130 cm vysoký otvor obložen mědí, se zakulacenými kouty, horní římsa půdorysně zalamovaná nesená po bocích konzolami. Na západní stěně jsou tři okenní špalety s ozdobným dřevěným obložením. Do místnosti dvoje renesanční dveře. Interiér je vyzdoben štukem, který je převážně střídmý i barevně, bílá štukatura se zlacením. Poslední novorenesanční přestavba zámku proběhla v polovině 19. století. U zámku je rozsáhlý park a původní zimní zahrada. Z interiéru je nejlépe zachovalý právě rytířský sál. Jižní křídlo je kompozice jedenácti prostorových jednotek. Východní křídlo je řešeno jako osm prostorových jednotek. Severní křídlo má ve východní části plackové klenby s půlkruhovými pásy. V zimní zahradě uprostřed vodní bazén s grottou a křídlo ze zahrady je přístupné jednoramennými schodišti. Zámecký park: Součásti zámku je rozsáhlý zámecký park, který zažil svou největší přestavbu od roku 1870 umístěním dvou hrázených rybníků. Plány a výsadby byly navrženy samotným J. O. starohrabětem Františkem Salm-Reifferscheidtem a novodobé založení parku bylo svěřeno dvornímu architektovi Ludikarovy.