socha Neptuna

Na zatravněné ploše parteru zámeckého parku, v severním směru od severního průčelí budovy Nového zámku je umístěna barokní socha Neptuna (řecky Poseidóna), pořadím (zprava) jako třetí z početnějšího souboru sochařských děl postav božstev z antické mytologie, situovaných před severním průčelím zámku do pomyslného vějíře na okraji zámeckého přírodně krajinného parku. Skulptura boha vod – moří, jezer a pramenů v životní velikosti je postavena na jednoduchém podstavci kasulového tvaru zdobeném po stranách čistými mělkými kasulovými zrcadly, spodní část podstavce utváří základna čtvercového půdorysu ukončená ústupkem profilace zvonovnice, střední část podstavce vrcholí malou oblounovou římsou, krátkým nástavcem s podbrádkou a vyloženou profilovanou římsou. Socha Neptuna, umístěná na plintu, je pojednána jako stojící vzpřímená, fyzicky zdatná postava muže zralého věku s výraznými hrubšími rysy v obličeji, hustým obočím a dlouhým rozvlněným plnovousem, na hlavě s kučeravými vlasy a korunou vládce vod, v plném natočení hlavy a pohledu doleva před sebe, při zachování mírné rotace trupu a rukou vpravo a uvolněném postoji ve spodní části těla na pokrčené levé noze. Bůh vodstva je zobrazen v poloaktu s rozvlněnou draperií zahrnutou cípem přes opasek v přední části těla, vedoucí v širokém rozvlnění kolem levého boku a zároveň spadající vlnovitě po zádech od pravého ramene, jež cípem látky překrývá. Další draperii přidržuje Neptun v levé ruce při pravém boku, ta splývá za zadní část těla u pravé nohy a zčásti pokrývá tělo velké šupinaté ryby (s hlavou delfína), položené za postavou (s otevřenou) tlamou dolů a vymrštěným ocasem vzhůru až k pasu. V pravé zdvižené ruce držel Neptun trojzubec (dnes chybí). Skulptura boha vod je plně plasticky koncipována a v prostorové dynamické kompozici s detailním propracováním díla představuje kvalitní působivé sochařské dílo vrcholného baroka. Socha včetně původního podstavce je vytesána z mušlového vápence.