tvrz Kobylků z Kobylího

Samostatně stojící, převážně z kamene zděný, patrový objekt obdélného půdorysu se sedlovou střechou a trojúhelníkovými štíty. Z veřejných prostranství se uplatňuje severní štítové a západní průčelí. Rytmizace okenních os je nepravidelná. Severní průčelí má v přízemí tři osy, z nichž v pravé je vchod. Prolomená jsou všechna podlaží, včetně půdního. Otvory mají renesanční pískovcová ostění s parapetem a římsou. Reprezentativní ostění prostředního okna zdobí plastické rozety. Suprafenestru tvoří pískovcová deska s aliančním znakem (movitá kulturní památka). V pravé ose je vstup do přízemí druhého traktu. Ostění levé osy má ustupující sedlo. Okna v patře jsou umístěna symetričtěji a jejich ostění jsou různá. Levé je masivnější, profilované proplétaným oblounem a jeho nadokenní římsa je výraznější než u ostatních. Okna do podkroví jsou bez ostění. Šambrány okolo oken s kamennými ostěními jsou odlišena v omítce světlejší barvou a přiznanými pozůstatky někdejší sgrafitové výzdoby. Podobná ostění se nacházejí i kolem okenních otvorů v patře západního průčelí. Je členěno šesti okenními osami. Mezi druhou a třetí osou leží v patře otvor obnoveného venkovního krytého schodiště. Jednoduchá okna v přízemí postrádají světlé šambrány. Východní dvorní průčelí je rytmizováno pěti okenními osami. V přízemí jsou prolomeny dva dveřní otvory, z nichž vlevo jsou dveře s třítabulkovým nadsvětlíkem. V patře je vlevo mimo osu zazděný horizontální otvor s jednoduchým ostěním. Na fasádě se dochovala v nepatrných fragmentech sgrafita v podobě akantových motivů. Boční průčelí jsou ukončena okapní fabionovou římsou. Přízemí a patro jižního průčelí je rytmizováno třemi, půdní patro pěti osami. Světlé šambrány v ploše omítky se uplatňují u všech otvorů. Omítka v nároží je v líci stylizovaně bosována rytím. Prezentace fasády byla sjednocena do hypotetické renesanční podoby s přiznanými pozdně gotickými ostění oken. Sgrafitová výzdoba je provedena dvoubarevně proškrabáváním s rostlinným motivem v tenké lícní vápenné bílé vrstvě okolo okenních otvorů. Podkladová silnější šedomodrá vrstva je provedena ze směsi vápna, sazí a drceného uhlí. Krytina střechy, kterou novodobě doplnilo sedm pultových vikýřů v jedné linii na delších stranách a dva vikýře blíže k hřebeni, je maloformátová břidlicová taška.