kaple Nejsvětější Trojice

Velká kaple stojí JV od návsi a zaniklého zámku při okraji ploché nevysoké travnaté terasy, která se krátkým srázem svažuje dále jv. směrem k dvěma rybníkům. Jednolodní stavba orientovaná k SV. představuje ojedinělou zcela atypickou centralizovanou dispozici s krátkou šestiúhelnou lodí, jejíž boční strany, rozšířené o obdélné rizality mělkých nižších postranních kaplí, přecházejí přímo do apsidálního presbytáře půloválného půdorysu. K JZ straně lodi se pojí obdélná vstupní předsíň s vloženou dřevěnou hudební kruchtou. Zdivo je převážně kamenné jen s menším podílem cihel, nové vápenné omítky jsou v základní ploše lomeně smetanově bílé, tektonické plasticky vystupující články jsou zbarveny odstínem velmi světlého okru, omítkový sokl je tónován světle šedě. Loď je uvnitř plochostropá, strop s fabionem je zdoben šestiúhelným obloučkově vykrajovaným štukovým zrcadlem. Presbytář je sklenut konchou s reliéfní figurální štukovou výzdobou s postavami andílků přidržujících draperiové baldachýny. Bočné mělké výklenky kaplí jsou uzavřeny plně valenou klenbou s obdélnými štukovými kazetovými výplněmi. Předmětem ochrany je kaple a k tomu náležející pozemek.