socha Panny Marie

Socha, orientovaná čelem Z, je situována v SV části vsi nad křižovatkou silnic Hředle-Rakovník-Domoušice-Kounov v JZ koutě zahrady domu čp. 276, která je proti úrovni vozovky zvýšena a zpevněna tarasní zdí asi o 1,4 m. Dnešní umístění ve vyvýšené pozici není původní, socha stála dříve blíže rozcestí v rovině okolního terénu a teprve v 60. letech byla přenesena, pravděpodobně z důvodu lepší ochrany před možným poškozením projíždějícími vozidly. Socha i s podstavcem je vytesána z místního přílepského pískovce, celková výška je asi 3,6 - 4 m. Socha, orientovaná čelem k Z, stojí na cca 1,8 m vysokém pilířovém podstavci, který vystupuje přímo ze země bez prostřednictví základové podnože. Podstavec je rozčleněn na mohutný kubický sokl, profilovanou patku, relativně nízký čtyřboký dřík, rozšířený dole při základně po stranách volutovými závitnicemi a zakončený římsovitě profilovanou hlavicí. Drobnější volutky doplňují dřík i nahoře pod hlavicí. Přední a zadní strana dříku jsou pročleněny mělkými zrcadly, v ploše přední strany je vyryt dnes zcela zvětralý a nečitelný dedikační nápis s datací 1760 (přepis uvádí A. Cechner, 1913, s. 71). (Pokračování popisu na DL). Na podstavci spočívá nízký horní profilovaný a vyžlabený sokl se sochou, provedenou v lehce podživotní velikosti a komponovanou pro frontální pohled. P. Marie stojí na nízkém terénním úseku stlačeného polštářového tvaru. Postava je zobrazena v důrazně vyvinutém kontrapostu s nosnou pravou a odlehčenou pokrčenou levou nohou, tělesná osa je silně esovitě prohnuta, hlava nakloněna doleva k pravému rameni. Ruce jsou rozepjaty a nataženy mírně kupředu vstříc divákovi. Světice je oblečena v dlouhý přepásaný spodní šat, splývající v táhlých diagonálních řasách k zemi a svrchní vpředu rozevřený plášť, zřasený mělkými klikatými záhyby. Hlava je zahalena rouškou.