výklenková kaple

Kaple je situována při silnici na Jiřice, pod břehem dálniční přípojky směr MB. Jedná se o malou centrální stavbu čtvercového půdorysu s čvrtkruhově zaoblenými rohy, která je zděna z lomového kamene i cihel a omítnuta v barvě sytého okru. Kaple má shodně komponovány všechny stěny, uprostřed každé je zahlouben hluboký půlkruhově zaklenutý výkenek s vysokým lichoběžníkovým klenákem ve vrcholu. Boční stěny výklenků pročleňují vpadlá pole. Pod zadními poli vystupují obdélná zrcadla s čvrtkruhově vykrojenými rohy. Výklenky jsou po stranách rámovány nárožními pilastry s odstupněnými sokly, hladkými dříky a římsovými hlavicemi s kanelurami ve vlysech. Dříky pilastrů člení rytá zrcadla. Nad hlavice vystupují nízké nástavce s rytými zrcadly na čelech, které nesou bohatě profilovanou obíhající podstřešní římsu. Ta je uprostřed stran nad výklenky segmentově vyklenutá. Kapli kryje velmi nízká střecha tvaru jehlanu s neostrými hranami, krytá prejzy. Z ní vystupují na nárožích hranolové sokly s odstupněnými rohy, na nichž pův. pravděp. stály sochy. Střecha vrcholí nízkým soklem, zakončeným profilovanou římsou. Na soklu je umístěno silně zvětralé sousoší, představující 2 stojící nebo klečící, zády k sobě obrácené, postavy v kněžském oděvu. Hlavy figurám chybí.