socha sv. Jana Nepomuckého

Jedná se o sochu sv. Jana Nepomuckého provedenou kompletně v pískovci. Vlastní socha má lehce podživotní velikost a je umístěna na podstavci a soklu. Sokl se tradičně skládá z patky, těla soklu a římsy. Patka soklu má čtvercový půdorys o délce strany 0,58 m. Její výše je pouhých 0,12 m. Tělo soklu je tvaru kvádru. Jeho půdorysné rozměry jsou 0,44 × 0,44 m a výše dosahuje 0,89 m. Všechny čtyři strany těla soklu jsou zdobeny jednoduchými zrcadly. V čelním – sevrozápadním – z nich se nachází nápis“ „Erneuert / zum 16 May / 1851 / von Baltha- / sar und dessen / Sohn Wenzl / Zitterbarth“. V bočním – severovýchodním – je proveden nápis: „GOTT / und dem heil / Johannes von / Nepomuc zu / Ehren hat diese / Statuen auf / richten lassen / Matheus Jo / sephus Kies / ling 1757“. Soklová římsa má maximální půdorysné rozměry 0,67 × 0,67 m a výši 0,14 m. Sokl tak má celkovou výši 1,15 m. Na sokl navazuje čtyřboký podstavec o výši 0,42 m a půdorysných rozměrech 0,42 × 0,42 m. Boční stěny podstavce jsou výrazně konkávně tvarovány. Vlastní socha světce je vysoká 1,42 m. Její maximální šíře je 0,64 m a maximální tloušťka dosahuje 0,42 m. Kompletní výše díla 2,57 m. Zobrazení sv. Jana Nepomuckého je provedeno tradičním způsoben. Jedná se o v kontrapostu stojícího muže oděného do tuniky sahající až k zemi, zpod níž vystupuje pouze špička levé boty. Levá noha je mírně pokrčená v koleni a její chodilo se opírá o lehce vyvýšený prvek, patrně zobrazení kamene. Přes tuniku má světec oblečenu rochetu sahající těsně pod kolena. Ta je na spodním okraji tradičně zdobena krajkovým reliéfem. Oběma rukama pak světec přidržuje krucifix. Jeho levá ruka je mírně odtažená od těla a drží patu kříže. Většina kříže spočívá na pravém Janově předloktí. Prsty téže ruky se zároveň lehce dotýkají Kristova těla. Hlava světce je mírně nahnutá, obrácená k pozorovateli výjevu. Světec je tradičně zobrazen jako muž středního věku s vousy a lehce vlnitými vlasy. Na hlavě má biret. Hlava sochy je dle starších informací novodobě vymodelována z umělého kamene.