boží muka

Kamenná sloupková boží muka jsou situovaná za městem na rozcestí směrem do Třeště a k Roštejnskému rybníku před domem čp. 158. Na jednostupňové základně je umístěn hranolový sokl zdobený psaníčkovou bosáží a nápisy a datací 1730, 1766 a 1904. Velikost soklu je cca 50 x 50 x 70 cm. Ze soklu vyrůstá 145 cm vysoký dřík s entasí ukončený výraznou profilovanou římsou, na které je osazena čtyřboká kaplice s mělkými nikami. Stěny členění mělké niky s ustupujícím segmentovým záklenkem. Ve dvou nikách je umístěn obrázek. V jedné je světec se svatozáří v kanovnickém rouchu, mitrou a berlí. V druhé nice je světec, pravděpodobně sv. Jan Nepomucký, s křížem a korpusem Ježíše Krista v jedné ruce a s palmovou mučednickou ratolestí ve druhé. Kaplici zakončuje profilovaná krycí deska se čtyřbokým zděným jehlanem, završeným koulí s dvouramenným křížem. Kolem božích muk jsou rozestavěné čtyři kamenné hranoly, které bývaly propojeny řetězy a měly ochrannou funkci.