kašna se sochou sv. Václava

V bočních dílech prostoru náměstí jsou ve vazbách na křivky půdorysného vedení obou ramp terasy situovány dvě protějškové kašny (vlevo sv. Florián, vpravo sv. Václav). Kašna z manětínského pískovce se sochou sv. Václava ve východní části terasy má bazén trojlistého půdorysu s esovitě probranými stěnami. Parapet má profilovanou patku i jednoduše odstupněnou římsu, vlastní pole parapetu je pak lehce vyduto v jakémsi srdčitém profilu. Ve středu bazénu situován shodně utvářený, nevysoký sokl šestibokého půdorysu. Střídá pravidelně přímé a konkávně skrojené strany, má profilované patky a jednoduše vedené římsy. Sokl je osazen postavou sv. Václava v nadživotní velikosti (230 cm), v tradičním ikonografickém pojetí. Na stylizovaném kvádru stojí socha světce ve zbroji, se zřetelně vyjádřeným kontrapostem pravá noha nakročena, s knížecí korunou na hlavě, držící v levé vztyčené ruce praporec a v pravé ruce u nohy štít s orlicí. Tvář lemovaná plnovousem se zbožně dívá k nebi, kolem krku okruží, přes ramena a záda přehozený plášť, který tvoří na pravém stehně nad štítem velký záhyb. Sochařské podání jeví blízkost s alegoriemi ctností. Socha prošla častým restaurováním (1963 - Jaroslav Klempíř, 1983 - Jan Bradna, 1997 - M. Tomšej). Socha není signována ani datována, lze ji připisovat dílně Josefa Herschera.