alegorická socha Spravedlnosti

V jihovýchodním nároží západní části terasy, na její poprsni, osazena stojící pískovcová alegorická socha Spravedlnosti s vyjádřeným kontrapostem, levá noha nakročena. Sochu Spravedlnost představuje žena, v nadživotní velikosti, stojící na stylizovaném podstavci, oděná v lehký splývavý šat, který padá z pravého ramene, na pravém boku nařasený, s odhaleným ňadrem. V levé zdvižené ruce původně držela váhy-dnes chybí. V pravé mírně pokrčené ruce drží kolmo od těla zlacený meč. Hlava skloněna mírně dolů, dlouhé kadeřavé vlasy, spletené v uzel, jí v jednom prameni splývají na záda a zepředu přiléhají k hlavě a vytvářejí typickou kulatou siluetu obličeje s rovným nosem a plnými rty. Na rozdíl od obvyklých alegorií Spravedlnosti nemá zavázané oči. Originál sochy byl pro havarijní stav sejmut koncem 90. l. 20. stol. a nahrazen kopií v kameni od sochaře Jiřího Nováka. Původní socha byla z manětínského pískovce, výška 230 cm, kované atributy.