alegorické sousoší Lásky

Ve středu segmentového vykrojení střední části terasy, na její poprsni, osazeno pískovcové alegorické sousoší Lásky - zvané též Kolébka. Sousoší situováno uprostřed souboru soch ctností (v ose zámku i celého náměstí) a jeho poloha vůči ostatním alegoriím tak zdůrazňuje jeho význam. Alegorie Lásky /Caritas/ pojednána jako sousoší sestavené celkem z pěti postav. V centru na stylizovaném podstavci mladá bosá žena sedí na kolébce vystlané polštáři, je zakloněna a hledí k nebi. Hlava zakloněná, pohled obrácen k nebi, dlouhé kučeravé vlasy jí spadají na záda. Pravicí přidržuje malé nahé děcko, které jí hledí do tváře a ručičkami se opírá o její hruď. Levicí objímá trochu větší dítě, které sedí vedle matky a hledí směrem dolů, kde si spolu hrají dvě trochu starší děti. Přes levou stranu kolébky spadá vzadu plášť. Celek je koncipován do pyramidální kompozice. Alegorie Caritas je obvykle zobrazována se dvěma nebo nejvýše se třemi dětmi. Počet čtyř dětí je zřejmě analogií kněžny Marie Gabriely Lažanské s jejími čtyřmi dětmi.