alegorická socha Opatrnosti

V jihovýchodním nároží střední části terasy, na její poprsni, osazena stojící pískovcová alegorická socha Opatrnosti, s vyjádřeným kontrapostem, levá noha nakročena. Alegorie Opatrnosti nazývána také alegorií Mírnosti, Uměřenosti či Vody. Alegorii Opatrnosti, zpodobňuje stojící žena, v nadživotní velikosti (230 cm), v řasnatém splývavém šatě, přelévající vodu ze džbánku do misky. Plášť oděvu, přehozený přes pravé rameno a ruku, vytváří na bocích a levé noze velké vlající záhyby. Na zádech má šat výrazné řasení. Džbánek drží v pravé pokrčené pozdvižené ruce a vodu přelévá do mušlovité misky kterou drží dlaní levé ruky v úrovni pasu. Hlava v mírném předklonu, se soustředěným výrazem sleduje proud vody. Obličej oválný s výraznými lícními kostmi, typicky Herscherovský.