alegoriská socha Architektury (Moudrosti)

V jihozápadním nároží východní části terasy, na její poprsni, osazena stojící alegorická socha Architektury z manětínského pískovce, s vyjádřeným kontrapostem, levá noha nakročena. Alegorie Architektury nazývána také alegorií Prozíravosti. Alegorii Architektury představuje žena, v nadživotní velikosti (230 cm), ve splývavém rouše, s pláštěm sepnutým na prsou, bohatá drapérie v širokých tuhých záhybech odstává od těla a tvoří na levém boku velké záhyby, levé rameno odhalené. U pravé nohy stojí jakýsi architektonický článek, o který se opírá dlaní levé ruky, pravá ruka pokrčená se vztyčeným předloktím nad článkem, v ruce původně držela kovovou zednickou olovnici, kterou článek proměřovala, dnes chybí. Prostovlasá hlava s kučeravými vlasy pootočena a nakloněna k levému rameni, zamyšlený pohled stejným směrem. Obličej typově shodný s ostatními alegoriemi. Podle atributů je socha alegorií architektury, která zřejmě v tomto případě představuje moudrost, která zde chybí v počtu základních ctností.