alegorická socha Obchodu (Fortuna)

V jihovýchodním nároží východní části terasy, na její poprsni, osazena stojící alegorická socha Obchodu z manětínského pískovce, s vyjádřeným kontrapostem, pravá noha nakročena. Alegorie Architektury nazývána také Fortuna. Socha zpodobňuje mladou stojící ženu v nadživotní velikosti, na stylizovaném podstavci, oděnou v lehkou draperii, s nakročenou pravou nohou na okřídleném globu. Levá ruka vztyčená vzhůru nesla původně okřídlenou hůl, snad poněkud redukovaná verze merkurovského saduceu, dnes chybí. Pravá ruka v tanečním pohybu opřena o bok. Pojetí šatu je odlišné lehkostí od ostatních plastik na terase. Určení poslední z postav Ctností na východním kraji terasy je problematické a nejasné. V poslední době byla tato postava označena jako Fortuna, což je nepravděpodobné, neboť Fortuna nebyla v barokním myšlení chápána jako ctnost, ale spíše představovala určité pokušení, jemuž jsou ctnosti vystaveny. Není tudíž jasné, jakou ctnost tato alegorie zpodobňovala.