alegorická socha Podzimu

Na volném konci východní zvlněné poprsně západní části terasy osazena pískovcová alegorická socha Podzimu, Hermovka Hypnos (spánek), v podživotní velikosti. Z hranolového jednoduše profilovaného soklíku vyrůstá vzhůru se rozšiřující hranol měnící se v bustu muže. Hermovka Podzim, je spodobněna starcem v dlouhém řasnatém plášti, který spadá přes horní část soklu. Na čelní straně je reliéfní svazek květů, patrně tulipánů. Levá ruka pokrčená, položená na prsou a drží cíp oděvu, pravá je položena vodorovně pod zády a krytá šatem. Hlava nakloněna a pootočena k levému rameni, tvář lemovaná plnovousem. Původní námět sochy je neurčitelný, patřila ke skupině hermovek v zámecké zahradě, jejíž náměty ani počet děl neznáme. Ikonografie sochy vzhledem k souboru alegorických soch ročních dob bývá chápána jako vyjádření podzimu. Socha byla v r. 1946 sražena autem a rozbita na kusy a následujícího roku opět sestavena.