alegorická socha Jara (Hygie)

Na volném konci západní zvlněné poprsně východní části terasy osazena pískovcová alegorická socha (hermovka) Jaro, též Hygie, Aeskulap, v mírně podživotní velikosti. Z hranolového jednoduše profilovaného soklíku vyrůstá vzhůru se rozšiřující hranol měnící se v bustu ženy. Hermovka Jaro představuje mladá ženská postava s hadem (salamandrem?), lezoucím jí po prsou. [Salamandr-symbol ohně, hermovka také mohla v původním významu představovat Oheň z cyklu Čtyři živly]. V pokrčené levici drží džbán, který směrem k salamandrovi naklání. V pravé pokrčené ruce drží u pasu misku, přes předloktí přehozen cíp roucha, které na levé straně splývá podél hranolu. Na zádech roucho ovinuto kolem pasu a spadá dolů. Prostovlasá hlava hrdě vztyčena. Plastika bývá označována různými ikonografickými názvy, nejčastěji Jaro vzhledem ke kontextu s alegoriemi ročních dob, nebo také Hygie či Aeskulap vzhledem na atributy. V l. 1963-1964 byla socha restaurátorem Jaroslavem Klempířem sesazena z rozbitých kusů a osazena na nynější místo (tehdy před lékárnu). Podle městské kroniky na tomto místě stávala jiná alegorická socha Jara, dnes již neznámé podoby.