činžovní dům Mona Lisa

Čtyřpodlažní rohový dům s obytnou mansardou, podsklepený. S vystupujícím půlkruhovým nárožním arkýřem zakončeným věžicí a v obou uličních průčelích s arkýřem (v rozích mírně zaobleným), ve druhém až čtvrtém podlaží, po obou stranách lemovaný balkóny a ukončený širokým, segmentem zakončeným vikýřem - vestavbou v mansardě. Vstupní průčelí do nábřeží Jana Palacha je devítiosé, kromě nárožního, tříosého arkýře. Sokl z hrubé omítky, obdélná sklepní okénka s hladkým lemem. Přízemí je členěno pásovou bosáží z hrubé omítky, se zvýrazněnými spárami. Vstup je umístěn v třetí ose zleva. Vstupní dveře jsou novodobé, stylové, s dřevěnými, zvlněnými rámy, prosklené, včetně nadsvětlíku. Okna zvýšeného přízemí jsou shodná s ostatními v domě (obdélná, ve spodní části dvoukřídlá, poutcem oddělené horní křídlo, s dalším členěním lištami). Vlevo na rohu, pod arkýřem je jedno obdélné okno. V prvním až třetím patře jsou zleva: nárožní půlkruhový arkýř o třech osách, dvě osy - dvě okna, resp. okno sdružené, jedna osa - vstup na balkón (segmentem zakončený, s nadsvětlíkem, uprostřed s prosklenými dveřmi a po stranách s úzkými okny). Ohrazení balkónu má v rohu zděný pilířek, vlastní zábradlí je kovové. Tři osy - tři okna v arkýři, resp. okno sdružené (po stranách v arkýři je vlevo slepý rám a vpravo okno směřující na balkón), jedna osa - vstup na balkón, dvě osy - dvě okna, resp. okno sdružené. V mansardě je uprostřed široká vestavba - vikýř, s balkónem nad arkýřem (vstup balkónovými dveřmi uprostřed, po stranách jsou úzká okna) a postranní okna nad balkóny spodních pater. Vestavba má sešikmené boční stěny a segmentové zakončení. Dva postranní vikýře mají dvě okna, resp. okno sdružené, boční stěny jsou směrem nahoru mírně zúžené a čelní štít je zakončený segmentem. Nárožní arkýř vyčnívá v úrovni mansardy z domu jako kruhová věžice se třemi okny a nad profilovanou římsou je zvoncové zastřešení, zakryté štípanou břidlicí. Dolní část mansardy je pokryta plechem, horní střecha eternitovými šablonami. Ze střechy vyčnívají běžné větráky vzduchotechniky. Boční průčelí je stejné jako čelní, zrcadlově otočené, bez vstupu. Uvedené členění fasády je dále zvýrazněno rámováním, římsami, strukturou povrchu, štukovými ozdobami (ženské hlavy ve spodním čele nárožního arkýře a uprostřed mansardové vestavby, stylizovanými květy ve čtvercích, pásy konvalinek, perlovců apod.), kovaným zábradlím balkónů spolu se zdobnými výlisky (girlandy, terče).