bývalý pivovar

1) objekt bývalého pivovaru čp. 5 (sladovna, hvozd, varna, kotelna, komín) 2) bývalá garáž Areál bývalého pivovaru je situován na západní straně klášterního areálu, na levém břehu řeky Střely. Západní průčelí pivovaru je orientováno k řece Střele a k mlýnskému náhonu, dvůr při východním průčelí pivovaru se obrací směrem ke konventu. Hlavní část pivovaru tvoří mohutný zděný omítaný třípatrový objekt na obdélném, tupě zalomeném půdorysu, sledujícím tok řeky Střely a mlýnský náhon. Objekt obsahuje v celém suterénu a v přízemí konstrukce původního barokního pivovaru, který byl v l. 1869-70 a následně v r. 1900 přestavěn, zvýšen a opatřen novými fasádami. Do dvora na jihovýchodní straně vybíhá třípatrové křídlo hvozdu a severně od něj přízemní kotelna s 24 m vysokým cihelným komínem. Na východní straně dvora pivovaru samostatně stojící bývalá garáž. Na jižní konec západního křídla hlavní budovy pivovaru plynule navazuje bývalý barokní přízemní klášterní mlýn, na SV dvůr uzavírá patrový dům sládka. V letech 2010-2015 proběhla celková obnova areálu a zřízeno zde Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea.